2024.06.22, Szombat

Befejeződött az emődi szennyvíztisztító technológiai fejlesztése, a 626 millió forintos beruházást pénteken adta át Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

    A politikus, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, azt mondta: bár ez a beruházás nem egy látványos fejlesztés, az itt élők mindennapjainak fontos része.
    A négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település - Emőd, Kisgyőr, Harsány, Bükkaranyos - által alkotott Emődi Agglomeráció Szennyvíztisztító Fejlesztési Önkormányzati Társulás uniós pályázaton 521 millió forintot nyert a beruházásra, míg 105 millió forintot a Belügyminisztérium önerő támogatási pályázatán nyertek, illetve a tárca támogatásaként adta az önkormányzatoknak.
    Az államtitkár úgy fogalmazott: az emődi beruházás a jövőnek szól, jó példája a négy önkormányzat összefogásának, amely egy fontos lépés ahhoz, hogy települések megtalálják egymást, közösen gondolkodjanak.
    Az emődi szennyvíztisztító telep kapacitását teljes mértékig kihasználta, ezért vált elkerülhetetlenné fejlesztése, bővítése, a biológiai tisztítókapacitás korszerűsítése. A telep befogadóképessége majdnem megduplázódott.
    A beruházásból a meglévő agglomerációs szennyvízelvezető hálózat szagtalanítására is jutott pénz, miként új gravitációs szennyvízcsatornák építésére és a szennyvízátemelő rekonstrukciójára.
    A kivitelezést közbeszerzésen a Hídtechnika Kft. és az A-HÍD Építő Zrt. által alkotott H-A Emőd Konzorcium nyerte el.
    Szeptembertől már a technológiailag megújult telep kezeli a négy településről érkező szennyvizet.