2024.04.16, Kedd

A terveknek megfelelően halad a 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakasza, a készültsége tavaly év végére megközelítette a 70%-ot – adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Facebook-oldala. A téli hónapokban az útépítés szünetel, ugyanakkor az elkerülőhöz tartozó 600 méteres völgyhíd az év eleje óta épül.

A nyolc nyílású acél gerendahíd a Zala folyót, a Zalaegerszeg-Hodos vasútvonalat és 7411-es utat íveli át. A kedvező időjárás beálltával az útépítés és a kiegészítő munkák is folytatódnak, és a 13,1 km-es elkerülő szakasz szerződés szerint ez év őszére elkészül. Az elkerülőt 2013 nyarán kezdték építeni.

A 86-os út Rédicstől Szombathelyen és Csornán át Mosonmagyaróvárig az E65-ös nemzetközi főút részeként bonyolítja le Magyarország nyugat-dunántúli részén az észak-déli irányban áthaladó nemzetközi forgalmat. Miután Ausztria az ezzel párhuzamosan futó A2-es autópálya forgalmát lekorlátozta, 2004 óta az európai kamionforgalom ide terelődik, jelentősen túlterhelve az útvonalat. Ehhez hozzáadódott a szlovák autóipar fejlődése, ami igényli az Adriával való kapcsolatot.

Az út műszaki kapacitását (mely kétszer egy sávon, az itteni sűrű településhálózat miatt sokszor lakott területen halad) nagyságrendileg meghaladó forgalom miatt Magyarország az útvonal átfogó fejlesztésébe kezdett. Ennek része a Szombathely és Csorna közt épülő M86-os autóút, illetve több elkerülő út létesítése, utóbbiak egyike Zalalövőt érinti.

Az elkerülő úthoz további négy fejlesztés kapcsolódik:

  • egy 160 m hosszú, kétnyílású felsőpályás acél gerendahíd is létesül a Körmend–Zalalövő-vasútvonal és Zalapatakai-patak keresztezésében
  • további kisebb híd épül a Keresztúri-patak felett,
  • a 86-os főút és a 7411. jelű összekötő út találkozásánál egy különszintű csomópontot létesül,
  • a beruházás magába foglalja 10 hektár csereerdő telepítését is.

(NIF, magyarepitok.hu)

Galéria

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)ÚtépítésútépítéshídépítésZalalövőZalalövő