2024.06.22, Szombat

A bankok első tapasztalatai szerint gyorsan mozgásba hozták a családokat az új CSOK lakásépítésre és lakásvásárlásra használható kedvezményei. Az FHB Banknál és az OTP-nél már megtörténtek az első igénylések, az érdeklődők között nagy az aránya a legalább 2-3 gyermekes családoknak, az OTP több tízezer igénylésre számít. A támogatások hamarosan a többi bankban is elérhetőek lesznek, ugyanakkor a Pénzcentrum a három gyermek meg nem születésekor esedékes visszafizetés mértékére figyelmeztet.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a hozzákapcsolódó kamattámogatott hitelek iránt már január első hetében megnőtt az ügyfelek érdeklődése az MTI által megkeresett bankoknál. A 2015. december 29-én hatályba lépett támogatáshoz azonban az FHB Bankot és az OTP-t leszámítva még nem tudnak hozzájutni. A hitelintézetek ugyanis egyelőre azon dolgoznak, hogy informatikai és ügyviteli rendszerüket az új feltételrendszerhez igazítsák, valamint felkészítsék ügyintézőiket. Mindez néhány hetet is igénybe vehet, így egyelőre csak információt tudnak adni az új CSOK-ról.

Az FHB Bank arról tájékoztatott, hogy elsőként nála igényelhető az új támogatási forma, ráadásul annak valamennyi változata már január 4-től. Az első igényléseket már be is fogadta a bank. Az első lehetséges napra történő bevezetés érdekében intenzív felkészülés zajlott a bankban a múlt év végén.

Közölték, egyre több ügyfél érdeklődik. Kezdettől fogva elsősorban a 10+10 milliós konstrukcióra vonatkozik a legtöbb kérdés, de sokan például lakásbővítést terveznek és az építkezést előkészítők is szeretnék a számukra fontos részleteket tisztázni az FHB szakértőivel. Az egyéni építkezők számára érdekes például a szintén most bevezetett áfavisszatérítési támogatás, amely legfeljebb ötmillió forint lehet. A bank eddigi tapasztalatai szerint egyértelműen látszik már, hogy az érdeklődők között nagy az aránya a legalább 2-3 gyermekes családoknak, akik szeretnék kihasználni új lakás vásárlására vagy építésére az új CSOK nyújtotta lehetőséget, akár a korábban felvett támogatás és az új közötti különbözet összegével is.

Tokodi Gábor vezérigazgató-helyettes elmondta, a hét elején tapasztalt fokozott érdeklődés további emelkedésére számítanak. A bank honlapján már elérhető az FHB új CSOK-jogosultság ellenőrző alkalmazása és kalkulátora.    

A fővárosban és agglomerációjában, a megyeszékhelyeken, valamint Sopronban egyformán megugrott az FHB Bank fiókjaiban érdeklődők száma. Az FHB TeleBankban az ebben a témában kezelt hívások száma már keddig ezer fölötti volt. Az FHB honlapjának forgalma megötszöröződött az első hét első három napján. Az új csok decemberi bejelentése óta a bank honlapján már több mint hatvanezer egyedi oldalmegtekintés volt a kimondottan a csok-ról szóló FHB oldalakon - közölték.

Az OTP Bank előbb azt közölte, hogy még folyik náluk az előkészítő munka, később azonban arról számolt be, hogy január 7-től közel négyszáz fiókjában befogadja az igényeket. Kormos Zoltán, a bank lakáshitelezési igazgatója elmondta, az év első napjaiban csak tájékoztatást tudtak adni az érdeklődőknek, de csütörtökön az érdemi ügyintézést, az igénylések befogadását és feldolgozását is megkezdték. "Ezzel lehetővé válik, hogy február elején már utalni is tudjuk az első támogatásokat" - mondta. "Az érdeklődés élénk, várakozásaink szerint 2016-ban a CSOK-ot igénybe vevő családok száma elérheti a több tízezret."

A K&H Bank arról számolt be, hogy megnőtt az érdeklődések száma az új CSOK iránt. A K&H-nál várhatóan 2016 január végétől nyújthatóak be az új feltételeknek megfelelő kérelmek mind a CSOK-ra, mind az állami támogatású lakáscélú hitelekre. A bank dolgozik a feltételrendszeri változásokon és a részletes folyamatokon, hogy minél előbb benyújthatóak legyenek a kérelmek, azonban több részlet további tisztázására van szükség. Hamarosan elkészítik a módosításokat is tartalmazó ügyféltájékoztatókat és honlap tartalmakat, amelyekből pontosabban lehet majd tájékozódni még az igények befogadása előtt. Addig is megadnak az ügyfeleknek minden tájékoztatást a jelenleg ismert jogszabályi információk birtokában.    

Az Erste Bank fokozott érdeklődésre számít, és a változásokkal kapcsolatban érdeklődő ügyfelek tájékoztatására már felkészítette a fiókhálózatát. Azt ígérik, az átalakításokat gyorsan fogja implementálni a bank és az átalakított termék hamarosan elérhető lesz. Hozzátették: az Ersténél továbbra is felhasználható marad a CSOK önerőként, vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben.

A Pénzcentrum ugyanakkor egy csütörtöki cikkében arra figyelmeztet, hogy ha a CSOK-ot igénylő pár nem tudja teljesíteni a három gyereket (nem orvosi okokból) a kikötött tíz év alatt, akkor a vissza nem térítendő 10 milliós támogatást a jegybanki alapkamat ötszörösével kell visszafizetni (ami nagyjából megegyezik a lakáshitelek piaci kamatával). Számításaik szerint ez közel 25 millió forintos tartozást jelent az állam felé a 10 év leteltekor. A visszatérítendő 10 milliót is figyelembe véve mindez havi 275 ezer forintos törlesztőrészletet eredményezhet 15 éven át:
http://www.penzcentrum.hu/hitel/totalis_csod_is_lehet_a_csok_bol_erre_kell_figyelni.1047743.html

(mti, magyarepitok.hu, pencentrum.hu)

Galéria

Gazdaságingatlanfejlesztés