2020.04.06, Hétfő

Egy építész találmánya óta zenél a horvát tenger

2015.11.23. 19:53

Nikola Basic egy hetvenméteres márványlépcsőt alakított át olyan módon, hogy a partot érő hullámok ereje megszólaltassa az oda elhelyezett orgonákat.

A horvát származású építész a turisták által közkedvelt kikötővárosba, Zadarba álmodta és valósította meg nem mindennapi alkotását, a tengeri orgonát.

Nikola Basic 2005-ben építette meg monumentális tervét. A különös hangszert az Adriai-tenger partjánál lévő márványlépcsőkbe építették, a nagyjából 70 méter hosszú, 35 bemenetes megoldás fantasztikus muzsikát varázsol. Minden bemenet 5 orgonasípot tartalmaz, melyeket különböző akkordokra hangoltak. A sípok beállításuk révén különböző hangokat adva reagálnak a hullámokra és ebből születik a dallam.

A tengeri orgona varázsa, hogy mindig más-más zenét játszik, függően a tenger hullámzásától és a szél játékától. Ráadásul a nappal feltöltődő napelemeknek köszönhetően a naplemente után a nyaralókat az orgona mellett fényjáték is szórakoztatja.

Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy már igen szép számú díjat kapott Nikola Basic műve és Zadar egyik legnagyobb látogatottságú helye lett a muzikális kikötő.

(24.hu)