2024.03.02, Szombat

    Tarlós István főpolgármester a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése elnevezésű projekt XVIII. kerületi, szerdán tartott zárórendezvényén azt mondta, hogy a beruházás befejeztével végéhez ért a főváros egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása.
    A 34 milliárdos beruházásnak köszönhetően mintegy 20 ezer család élete vált tisztábbá, egészségesebbé és komfortosabbá - tette hozzá.
    Tarlós István közölte, a beruházás célja az volt, hogy Budapest minél nagyobb része minél hamarabb rácsatlakozhasson a korszerű fővárosi csatornahálózatra, és a keletkező szennyvizek a káros anyagoktól megtisztítva kerüljenek vissza a természet körforgásába.
    Közlése szerint a Duna tisztább lesz, hiszen az eddigi csatornázatlan háztartások szennyvize a főváros szennyvíztisztító-telepeire jut, majd onnan a legkorszerűbb eljárásokkal megtisztítva kerül vissza a folyóba.
    Az új szennyvízcsatornának köszönhetően a csatlakozó háztartások számára végleg megszűnnek a szippantással járó kényelmetlenségek és a magas költségek, továbbá a környezetvédelmi és a kényelmi előnyökön felül az ingatlanok értéke is növekedni fog a közműfejlesztés nyomán - mondta a főpolgármester.
    Tarlós István kitért arra is, hogy a beruházás keretében a csatornahálózat kiépítése mellett a fővárosi szennyvízrendszer fontos elemei is megvalósultak: a dél-budai főművi rendszer befejezése után Budafok szennyvize - amely korábban a tisztítás nélkül közvetlenül ömlött a Dunába - a Központi Szennyvíztisztítóba jut. Végleg megszűnnek a dél-budai szennyvízkiömlők, a tisztítatlan szennyvíz így nem terheli tovább a Dunát.
    A főpolgármester hangsúlyozta: a projekttel a főváros a korábbi évtizedek súlyos adósságát törlesztette, és az az előzetesen megígért időkeretet betartva fejeződött be.


    Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a kerületben indultak meg 2013 őszén a munkálatok, és itt 100 kilométer csatornát fektettek le.
    Elmondta, a kerületben több mint 7200 család életminőségén sikerült javítani a beruházással. Megjegyezte azt is, hogy az eredetihez képest még 2,5 kilométer csatorna lefektetésével 140 család szennyvízproblémáját oldották meg a kerületben.
    A rendezvényen közreadott sajtóanyag szerint az összesen 16 kerületet és Budaörsöt érintő beruházás összköltsége 34,1 milliárd forint volt, amelyhez az Európai Unió és az állam együttesen 27,6 milliárd forint támogatást nyújtott.
    A kivitelezési munkák összesen 1300 utcát érintettek, a szennyvízvezetékek mellett 19 átemelő készült el. Az új szennyvízhálózat kiépítésén egyidejűleg akár 600-an is dolgoztak, a munka szakszerű lebonyolításáért 60 mérnök felelt.

mti

Galéria