2024.04.23, Kedd

Az ingatlan.com havi szinten jelentős, 6 százalékos drágulásról számolt be az új lakásoknál 2016 első hónapjában. A tavalyi árrobbanás ugyanakkor felemás volt, öt megyében is csökkentek az ingatlanárak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a januári 6 százalékos növekedés elsősorban a kormányzati támogatások, azon belül is a csok miatti felfokozott várakozásokkal magyarázható.

A szakértő az MTI-hez eljuttatott elemzésben kifejtette, érdemes óvatosan kezelni az új lakások és telkek januári drágulását, ez az áremelkedési ütem várhatóan lassulni fog.

A jelenlegi trendeket értékelve Balogh László ugyanakkor közölte: aki családi házat szeretne építeni, annak érdemes mielőbb megvásárolnia a telket. A fokozódó kereslet miatt a kínálat egyre korlátozottabb lehet, azaz elfogyhatnak a házépítésre alkalmas telkek.

Az ingatlan.com szakembere szerint az új lakás vásárlását tervezőknél viszont fordított a helyzet. Nekik érdemes kivárniuk, amíg tízezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árak növekedését, esetleg az árakat is, a jelenlegi kilátások alapján azonban nem valószínű, hogy ez 2017 előtt bekövetkezik.

Az ingatlannet.hu ugyanakkor a ingatlanpiaci árak tavalyi változásáról közölt elemzést, amelyben 257 ezer ingatlan adatait értékelték ki. Eszerint a tavalyi árrobbanás felemás volt, vannak megyék, ahol még csökkentek is az ingatlanárak. Somogy megyében 12, Tolnában 7 százalékkal mérséklődtek az eladási árak, de Nógrádban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkenés volt. Az elemzés szerint főként a családi házakra nem volt kereslet. Zala és Heves megyében szinten maradtak, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Komárom-Esztergomban és Vas megyében összességében kissé emelkedtek a lakóingatlanok értékei, a lakásárak növekedésének köszönhetően.

Ezzel szemben Veszprém, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében a lakáspiac 12-20 százalékkal is nőtt, a családi házaknál pedig stagnálás, vagy minimális emelkedés volt. Budapest, valamint Békés, Pest és Bács-Kiskun megyében a családi házak eladási ára is 7-17 százalékos növekedést mutatott, a lakásárak pedig 8-27 százalékkal emelkedtek.

(mti)

Gazdaságcsaládi házakúj építésű ingatlanokingatlanárak