2024.03.02, Szombat

Látványosan beindult az építési hajlandóság hazánkban a Lechner Tudásközpont közleménye szerint. Az elemzésben az áll, Idén már május 9-ig több egyszerű bejelentést regisztráltak, mint ahány építési engedélyt tavaly egész évben kiadtak (6526).

A 300 négyzetméter alatti új lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendelet, valamint a lakástámogatási eszközök hatása hónapról hónapra erősödik:

  • januárban napi egyszerű 14 bejelentés volt az átlag,
  • amely szám februárban 44-re,
  • márciusban 60-ra,
  • áprilisban 73-ra,
  • májusban már 100 fölé kúszott.

A havi átlagot tekintve az egyszerűsített bejelentés életbelépését követő első hónap 444 bejelentést hozott, addig a második hónapban (február) az érték csaknem megháromszorozódott (1181 db). Márciusban a januári szám több mint négyszeresére duzzadt az egyszerű bejelentések száma (1961 db), az áprilisi hónap további emelkedést hozott (2155 db), május első öt napjában pedig meghaladta a félezret.

Az egyszerű bejelentések közel egy harmadában már megkezdődtek a kivitelezési munkák is, és vélhetően a nyári időszakban ezek üteme tovább gyorsul. 

Május 5-ig összesen 6 340-en jelezték ilyen módon építkezési szándékukat, 824 alkalommal Budapestről, 2 215 alkalommal Pest megyéből és 3 301 esetben az ország többi részéről.

Az egyszerű bejelentés által érintett lakóépületekből 5153 db volt az egylakásos épület, azaz a családi ház.

A Lechner Tudásközpont prognózisa szerint a bejelentések száma az év végére több mint duplájára, sőt, akár háromszorosára is nőhet.

(magyarepitok.hu)

Iparági híreképítőiparegyszerű bejelentéspiackutatás