2024.06.19, Szerda

A részletekről Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális és építészeti miniszter számolt be a TV Republika hírtelevízióban, miután a nyolc résztvevő ország képviselői aláírták Varsóban a Via Carpatia szándéknyilatkozatát.

A Balti-tengert az Égei- és a Fekete-tengerrel összekötő, autópálya-, illetve gyorsforgalmi szakaszokból álló közlekedési folyosó 2026-ig épülhet meg. A mintegy 3300 kilométeres Via Carpatia nyolc országon haladna át a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részeként, és 340 kilométeres magyarországi szakasza lenne, mely Miskolcot és Debrecent is érintené.A találkozón Litvánia, Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország közlekedési és fejlesztési ügyekben illetékes tárcáinak képviselői vettek részt. Magyarországot Mernyei Ákos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte. A tárgyalásokon megfigyelőként részt vett Csehország képviselője is.

Andrzej Adamczyk miniszter szerint a szándéknyilatkozat aláírása elősegíti a terv megvalósításához szükséges európai források - például az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) - odaítélését. A TV Republikának a projekt megvalósítási időpontjára vonatkozó kérdésére a miniszter azt mondta: a csütörtöki megbeszéléseken a résztvevők úgy ítélték meg, hogy erre 2024-2026-ban kerülhet sor.

Lengyelországban jelenleg a közlekedési folyosónak a kelet-lengyelországi Lublin és Rzeszów városokat összekötő, mintegy 140 kilométeres szakasza épül, és készen van két másik, néhány kilométernyi szakasz is. A Via Carpatia lengyelországi része mintegy 680 kilométert tenne ki.

(mti)

Galéria

Útépítésútépítés