2024.05.19, Vasárnap

Tatabánya 2016-os költségvetésének fő célja, hogy a város a lehető legtöbb uniós forráshoz juthasson hozzá, ezért egymilliárd forintos pályázati alapot hozott létre az önkormányzat. A tervekről a megyeszékhely polgármestere számolt be keddi sajtótájékoztatóján. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta, a 13 milliárd forintos főösszegű költségvetésből több mint kétmilliárd forintot fordítanak fejlesztésekre. A büdzsében 7,5 milliárd forint származik saját bevételekből.

Az önkormányzat a megyei kormányhivatallal közösen 300 millió forintos pályázatot nyújt be bértámogatásra és képzési programokra, hogy biztosítani lehessen a Tatabányára települt cégek munkaerőigényét. Egy további pályázat keretében 440 millió forintot fordítanának a kerékpáros és a fenntartható közlekedés fejlesztésére. A Modern városok program részeként 500 millió forintos keretösszegből valósulhatnak meg útfelújítások a város legforgalmasabb területein. 

A polgármester tájékoztatása szerint a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban legalább 13 milliárd forint érkezik a városba, ebből négymilliárd gazdaságfejlesztésre, másfél milliárd energiahatékonysági programokra, illetve a Zöld város programra használható fel. Az egyensúly érdekében a költségvetésben félmilliárd forintos hitelfelvétellel számolnak, valamint 100 millió forintos összegben terveztek ingatlaneladást, illetve 45 millió forint megtakarítását irányozták elő a polgármesteri hivatal és a városüzemeltetés területén. Ezek az összegek az uniós pályázatok lehívását segítő alapba kerülnek. Az előterjesztésről csütörtökön szavaz a közgyűlés.

Egy másik, a város számára fontos döntés is megszületett, amiről Bencsik János a település fideszes képviselője a Facebook-oldalán számolt be kedden. Eszerint kormánydöntés született arról, hogy megkezdődhetnek a tervezési előkészületek az M1-es autópálya Budapest és Győr közötti szakaszának 2X3 sávossá történő kiszélesítése érdekében.

(mti, magyarepitok.hu)

ÚtépítésModern városok program2014-2020-as fejlesztési időszakTatabányaM1-es autópálya