2024.07.17, Szerda

A Mitsuba autóalkatrészt gyártó japán vállalatcsoport 4,3 milliárd forint (13,5 millió euró) fejlesztéssel megduplázza salgótarjáni üzemének gyártókapacitását. A beruházás 150 új munkahelyet teremt, a fejlesztéshez a magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt.

Macumura Tomojuki, a Mitsuba magyarországi igazgatója,  elmondta, a beruházással bővítik a meglévő salgótarjáni gyártócsarnokot, a raktárépületet, és újabb gyártósorokat állítanak munkába. Megköszönve a magyar kormány támogatását felidézte, 15 éve működnek Magyarországon.

A Mitsuba salgótarjáni gyárát zöldmezős beruházásként 2001-ben hozta létre, a magyarországi leányvállalat tavalyi árbevétele 76,3 millió eurót (23,8 milliárd forintot) tett ki, a gyárban 326-an dolgoznak. A magyarországi cég a vállalatcsoporton belül az európai piacra gyárt és értékesít ablaktörlő és mosó berendezéseket,  elektromos ablakemelőket, kormány szervo-motorokat, elektromos kürtöket, az export aránya meghaladja a 90 százalékot.

A Mitsuba-csoport 5 földrészen 44 tagvállalattal rendelkezik, első körös autóipari beszállítóként meghatározó piaci szereplő. A cég több termékcsoportban piacvezető az autóelektronikai berendezések területén, legfontosabb partnerei között van a  Honda, a Nissan, a Renault, a Mitsubishi, a Suzuki, a Subaru, a  Ford, a VW és a BMW.

Szabó László, külügyi államtitkár a beruházás bejelentésén felidézte, Magyarországon az autóipar 2015-ben 17 százalékkal nőtt, az ágazatban 150 ezer ember dolgozik.     

Hozzátette, Japán az Európai Unión kívüli országok magyarországi befektetői rangsorában a 2. helyen szerepel, 150 japán vállalat van jelen az országban, 47 rendelkezik gyártókapacitással. A japán cégek mintegy 4 milliárd euró befektetést valósítottak meg, és több mint 25 ezer embernek adnak munkát.

Szabó László elárulta, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) további hat japán befektetési projektről tárgyal, ezek megvalósítása további 1200 munkahelyet jelentene. Az államtitkár arra bátorította a japán céget, hozzanak kutatás-fejlesztést is Magyarországra, hogy minél nagyobb hozzáadott értékű termelés jöjjön létre.   

(mti)

Mi épül?üzemépítés