2024.04.16, Kedd

Új szaktanácsadói rendszer jött létre a közbeszerzési eljárások ellenőrzésére. Az új közbeszerzési törvény által bevezetett eszközről Császár Dániel Gergely kedden az M1 aktuális csatornán számolt be.

A közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár kifejtette, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók (faksz) feladata, hogy szakszerűen, a jogszabályoknak megfelelően, biztosítva az átláthatóságot folytassák le a közbeszerzési eljárásokat.

A tanácsadók alkalmazása kötelező uniós forrásból megvalósuló közbeszerzésnél, uniós értékhatár feletti eljárásoknál, árubeszerzésnél, szolgáltatásnál. Utóbbi kettőnél a határ mintegy 60 millió forint, építési beruházások esetében pedig 500 millió forint.

A faksz szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötésére nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni nettó 60 millió forint értékig. Az ügyvédi, vagy faksz-képviselet kötelező a Közbeszerzési Döntőbizottság előtti jogorvoslati eljárásban.

A szaktanácsadók bevonásának elmulasztása jogszabálysértésnek minősül, szankciót von maga után - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette, nincsen területi korlát, az ország bármely pontján található, jól képzett, közbeszerzéshez értő szaktanácsadó bevonható. 

Elmondta azt is, hogy a Miniszterelnökségen eddig 885 tanácsadói kérelmet iktattak be, a Közbeszerzési Hatóság honlapján pedig mintegy 815 akkreditált tanácsadó található.

Az akkreditált tanácsadók névsora a hatóság honlapján itt tölthető le.

A szaktanácsadói akkreditáció feltétele az erkölcsi bizonyítvánnyal igazolt büntetlen előélet és a felsőfokú végzettség, emellett továbbképzésen kell részt venni, amelyből vizsgát kell tenni. A szaktanácsadónak felelősségbiztosítással is kell rendelkeznie.

Az új törvény előtt a hivatalos közbeszerzési tanácsadók (hkt) voltak, akik kötelezően, vagy választhatóan közreműködtek a közbeszerzési eljárásokban.

(mti, magyarepitok.hu)

Ajánljuk még