2024.06.17, Hétfő

Eredményesen zárult a kiviteli közbeszerzési eljárás az M30-as út Tornyosnémeti és a szlovák határ közötti szakaszára – adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF).

A négy érvényes ajánlatot tevő közül a legolcsóbb ajánlatot adó nyertes Euroaszfalt Kft. várhatóan május végén-június elején megkezdi a beruházás előkészületi munkálatait.

Az 1,7 km hosszú szakaszon a régészeti munkálatok, a lőszermentesítés és a területszerzés befejeződött. A szerződéskötést követően várhatóan május második felében a NIF Zrt. átadja a munkaterületet a kivitelezőnek.

A kétszer két sávos sávos autóút a magyar-szlovák országhatáron csatlakozik majd a Kassa felől érkező szlovák R4 gyorsforgalmi úthoz. A szakaszon 1 db különszintű csomópont létesül, két körforgalmi csomóponttal és egy öttámaszú híddal. A közlekedők várhatóan 2017 év végén már használhatják a szakaszt.  A közlemény szerint a fejlesztésnek köszönhetően Szlovákia is elérhetővé válik gyorsforgalmi úton Borsodból.

A kivitelezés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg. A beruházás értéke nettó 4.379.760.484 forint, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program támogatásával, uniós forrás felhasználásával készül el.

Az M30-as gyorsforgalmi út a másik irányban Miskolcot köti majd össze a szlovák határral. A Tornyosnémeti és Miskolc közötti 65 kilométeres szakaszának megtervezésére a NIF tavaly kötött szerződést a TURA-Terv Mérnökirodával, a RODEN Mérnöki Irodával, valamint az ÚT-TESZT Mérnöki és Szolgáltató Kft-vel. Miskolc után déli irányba az M30-as autópályaként épült meg, összeköttetést biztosítva a megyeszékhely és az M3-as autópálya között.

(magyarepitok.hu)

Útépítésútépítésgyorsforgalmi utakTornyosnémetiM30-as