2024.06.17, Hétfő

Őszre Győr irányából elérhetővé válik gyorsforgalmi úton Szombathely, miután kiépül a Hegyfalu és Pásztori közötti szakasz az M86-oson.

A tavasz és a jó idő beköszöntével tovább épül az M86-os Hegyfalu és Csorna közötti szakasza – adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Facebook-oldala.

A 33,4 kilométer hosszú, új, kétszer két sávos úton idén őszre Győr irányából gyorsforgalmi úton elérhető lesz Szombathely. Az útszakaszon harmincegy felüljárót alakítottak ki.

Tavaly a Szeleste-Hegyfalu szakasz átadásával Szombathelytől Hegyfaluig jutott el az M86-os (30 km), idén a Hegyfalu-Pásztori szakaszt (33 km) adják át a tervek szerint. Pásztoritól Csornáig már korábban megépült az M86-os, Csorna ugyanakkor össze van kötve az M1-es autópályával az M85-ös által.

Az M86-os autóút a jelenlegi 86-os út mellett az osztrák határnál levő Hegyeshalomtól a szlovén határnál fekvő Rédicset kapcsolja majd össze, biztosítva az észak-déli irányban áthaladó nemzetközi forgalmat az E65-ös nemzetközi főút részeként.

Amióta Ausztria az ezzel párhuzamosan futó A2-es autópálya forgalmát lekorlátozta, 2004 óta az európai kamionforgalom ide terelődik, jelentősen túlterhelve az útvonalat. Az út műszaki kapacitását nagyságrendileg meghaladó forgalom miatt Magyarország az útvonal átfogó fejlesztésébe kezdett.

A fejlesztés részeként Zalalövőnél is zajlik az M86-os építése, a zalalövői völgyhíd és az elkerülő út munkáiról nemrég adtunk hírt.

(magyarepitok.hu)

(fotók: NIF)

Galéria

ÚtépítésútépítésM86-os