2024.04.25, Csütörtök
Kiemelkedő forgalomról és nyereségességről számolt be a szabadpiacra alapozó Market
Fotó: Market

Kiemelkedő forgalomról és nyereségességről számolt be a szabadpiacra alapozó Market

magyarepitok.hu

2022.05.12. 08:01 - Hegedűs Gergely

A magyar magasépítő cégcsoport erejét a 360 milliárdos aggregált forgalom és a 36,5 milliárdos adózott eredmény mellett az is mutatja, hogy utóbbi években a Telekom, a MOL és az OTP irodaházát is a Market Építő kivitelezte.

Hirdetés

Tovább erősödött a Market piacvezető szerepe 2021-ben – adta hírül a magyar tulajdonú magasépítő vállalat közleménye. A tavalyi év legfőbb pénzügyi mutatóit tartalmazó összegzés rámutat: a Market Építő Zrt. kiemelkedően magas, 289 milliárd forintos forgalmat realizált 2021-ben. „Ez a nagyságrend a magyar magasépítési piacvezető, kiemelkedő vállalkozásává emelte a Marketet” – fogalmaz a társaság közleménye.


Az árbevétel arányos erdmény 9,3 százalékról 2021-re 12,5 százalékra emelkedett

A teljes Market Csoport a tíz, tevékenységét támogató leányvállalattal kiegészülve 360 milliárd forintos aggregált forgalmat könyvelhetett el, míg a konszolidált forgalom 296 milliárd forintra rúgott. Ehhez kapcsolódó adat, hogy cégcsoport tagjai a 71 milliárdos összforgalmukból összesen 7 milliárdot realizáltak külső piacokon. A fennmaradó 64 milliárd forintot a Market Csoporton belüli feladatokra allokálták az érintett társaságok.

A jelentés kiemeli az iparágban második éve erősen érezhető kapacitáshiány ellenére javuló eredményességet, ami a hatékonyságra utal. Azt is kifejtik, hogy a pandémia miatt a 2020-as évben a munkák lelassultak, ez látszott a forgalomban is, azonban ami ott elmaradt, az a forgalom áthúzódott 2021-re. A 2021-es évre realizált jelentős forgalombővülés ellenére a forgalomra vetített adózott eredmény a 2020-as 9,3 százalékról 2021-re 12,5 százalékra emelkedett. Az adózott nyereség összege így 36,5 milliárd forint volt tavaly, amelyet a digitalizációnak, az adatelemzésnek és a számos, hatékonyságjavító intézkedésnek tud be a társaság.


Az MVM Dome építése ellenére a munkák négyötödét a piacról nyerte el a társaság

A Market a forgalmát a hazai piacon folytatott magasépítési tevékenységből realizálta 2021-ben is. Átlagosan 36 projekten dolgozott egy időben, de összesen 68 db projekten zajlott építkezés a Market szervezésében a tavalyi évben. A projektek zömét, 62 darabot a szabadpiacon realizálta a társaság, ezen felül 6 közbeszerzési feladatban vállalt kivitelezői szerepet a Market. A forgalom vonatkozásában 81,5 százalék a szabadpiacról realizált árbevétel. A közbeszerzések aránya a korábbi évekhez képest kimagasló 18,5 százalékos szintet ért el, főként az MVM Dome év végi befejezése miatt.

A Market piacvezető szerepét az is jól szemlélteti, hogy az utóbbi években a Budapesti Értéktőzsde meghatározó cégei közül három olyan kiemelkedő vállalat, mint a Telekom, a MOL és az OTP irodaházát is a vállalat építette. „Az idei évben a versenyképességünk javítása, a teljesítményünk biztonsága lesz a legfontosabb feladatunk” – zárul a közlemény.

Iparági hírekMarket Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés