2024.04.23, Kedd
Gimnázium lesz Tatabánya 30 éve üresen álló kórházából
kemma.hu

Gimnázium lesz Tatabánya 30 éve üresen álló kórházából

MTI

2017.09.27. 13:36 - Antal Zsófia

A több mint száz éve épült bányakórház romos épületét 3,5 milliárd forintból alakíthatja katolikus iskolává a Székesfehérvári Egyházmegye.

Hirdetés

A kormány 3,5 milliárd forinttal támogatja a tatabányai önkormányzat tervét, miszerint az 1900-ban épült bányakórházból katolikus gimnáziumot alakítsanak ki - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. Az összeget három évre elosztva ítélik oda a Székesfehérvári Egyházmegyének. A támogatáshoz a Modern városok program forrásaiból csoportosítanak át összegeket az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetésébe.

A gimnáziummá alakítás terveit Tatabánya főépítésze, Damokos László készítette. Korábban az MTI-nek elmondta, az épületben egy 4 szaktanteremmel kiegészített 12 osztályos gimnázium helyezhető el az ingatlan alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A Székesfehérvári Egyházmegye püspöke Turzáné Papp Erikát, a tatabányai a Szent Margit Általános Iskola igazgatóját bízta meg a leendő gimnázium helyi ügyeinek képviseletével. Az igazgató tájékoztatása szerint családias hangulatú gimnáziumot kívánnak kialakítani, ahol 8 osztályos és 4 osztályos képzés is zajlik majd. Az egyházmegye a Szent Margit Általános Iskolát és a gimnáziumot közös igazgatással tervezi, az oktatás az új intézményben reményeik szerint a 2019/2020-as tanévben kezdődhet el.

 

Zajlik az óvárosi középületek megmentése

A Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat 1900-ban építette a tatabányai bányakórházat az akkori bányásztelepülés központjában, a mai Óvárosban. Mára ez a város egyik legrégibb középülete.

Az ingatlan hosszabb ideig a megyei önkormányzaté volt, több alkalommal próbálták értékesíteni. Időközben a ház teljesen leromlott, helyenként életveszélyes állapotúvá vált. A harminc éve üresen álló ingatlant a kormány 2016 őszén adta a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába.

A kórház közelében található a Jászai Mari Színház, Népház, a Tiszti Kaszinó, a Szent István templom és a település első községházája, ezeket a középületeket szintén a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat emelte a századfordulón. A város vezetése elkötelezett az Óváros régi arculatának helyreállításában, megújult a színház, a volt községháza, a környék közparkjai és korhű állapotába állítják vissza a Tiszti Kaszinót.

iskolaépítésMi épül?Tatabányaegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés