2024.04.19, Péntek
Tatabánya múzeumként kapja vissza 93 éves kaszinóját

Tatabánya múzeumként kapja vissza 93 éves kaszinóját

mti

2017.02.06. 07:19 - Hegedűs Gergely

A háromezer négyzetméretes, szecessziós stílusú Tulipános Ház 22 évig állt bezárva, felújításával múzeum és játszóház születik a város egyik legrégebbi épületében.

Hirdetés

A kormány a Modern városok program keretében 1,4 milliárd forinttal támogatja az 1920-as években Tatabányán épült bányatiszti kaszinó, a Tulipános Ház felújítását. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a helyszínen számolt be a részletekről. Tuzson Bence elmondta, a munkálatok 2017 második felében kezdődhetnek. A beruházás része annak a 2020-ig felhasználható 40 milliárd forintos keretnek, amelyről a kormány megállapodást kötött a megyeszékhellyel.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester arról számolt be, hogy az egykori kaszinóban közösségi teret, a bányászatot bemutató múzeumot és interaktív játszóházat alakítanak ki. ”A tatabányaiak nagy többsége sohasem látta belülről az épületet, melyet a felújítás után visszaadunk a város lakóinak” – hangsúlyozta a politikus.


Minden értéket eltüntettek belőle

A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette. Stílusa alapján a szecesszióba visszanyúló magyaros építészet egyik példája, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve. A Toroczkai Wigand Ede tervei alapján készült, háromezer négyzetméretes palotát a világháború végéig bányatiszti kaszinóként, azt követően pártbizottsági székházként, majd vállalati telephelyként használták.

Az ingatlant az 1990-es években egy bank szerezte meg, majd többször is gazdát cserélt. A tulajdonváltások közben rövid időre őrizetlenül maradt műemlékből minden, színesfémként vagy más módon hasznosítható érték eltűnt. A huszonkét évig fűtetlenül és bezárva álló épületet az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg, saját forrásaiból.


A bányakórház és a vasútállomás is beruházásra vár

Az épület sajtótájékoztatóján Bencsik János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a Tulipános Ház mellett fel kellene gyorsítani a szintén rossz állapotban lévő, száz évesnél idősebb egykori bányakórház felújítását. Az épületben egyházi gimnázium kezdhetné meg működését.    

A képviselő kiemelt fontosságúnak nevezte továbbá, hogy elkezdődjön a megyeszékhely vasútállomásának felújítása, amely a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházása, valamint megtörténjen a tatabányai ipari park közlekedési hálózatának fejlesztése, tízezer munkavállaló érdekében.

műemlékfelújításMi épül?Tatabánya

Hírlevél

Hirdetés