2024.04.27, Szombat
7500 négyzetméternyi hidegburkolattal újult meg a Drechsler-palota
Fotók: Mapei Kft. – Soós Tibor e.v., DVM Group Kft. – Hlinka Zsolt

7500 négyzetméternyi hidegburkolattal újult meg a Drechsler-palota

Mapei Kft.

2023.10.12. 08:00

A hidegburkolás mellett műgyanta terrazzo padló készítéséhez is a Mapei termékeit választották a Drechsler palota felújítása során.

Az egykori Drechsler-palota neoreneszánsz stílusú épülete Budapest szívében, a Magyar Állami Operaházzal szemben található az Andrássy úton, UNESCO világörökségi helyszínen. A hányatott sorsú épület 1886-ban Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült, de az utóbbi évtizedekben teljesen üresen állt. A Marriott International meglátta benne a lehetőséget és a teljeskörű renoválást követően, 2023-ban megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a kivételesen izgalmas, ötcsillagos W Budapest Hotel.

 

 

A rekonstrukciós projekt generálkivitelezője, műemléki felújításának- és belsőépítészeti kivitelei terveinek felelőse a DVM Group volt, akinek a felelősségi körébe tartozott a 16.000 m2 területű ingatlan műemléki helyreállítása, a gépészeti és az elektromos modernizációs és a belsőépítészeti tervezés és kivitelezés is, amelyhez a Mapei termékeit is igénybe vették.

"Az épületnek a történelmi múltja miatt rengeteg műemléki területe volt, amit korhűen kellett felújítani, a tervet rengeteg régi fotó és videó alapján sikerült elkészíteni. Ehhez társultak azok a technikai igények, amely a modern korral és egy ötcsillagos luxushotel követelményeivel járnak. Mindezekhez jöttek még hozzá a kreatív, formabontó, extrém belsőépítészeti elképzelések, így a feladat nem volt egyszerű. De úgy gondolom, hogy a DVM Group mérnöki csapata és alvállalkozói kiválóan teljesítettek, a W Budapest méltó párja lett a szemben lévő, nemrég felújított Magyar Állami Operaház épületének"

- mondta el Szőke Gábor, a DVM Group Kft. projektvezetője.

                                                                          

 

A Mapei termékeit két területen alkalmazták a szakkivitelezők:

  • 7 500 m2 hidegburkolás során, valamint
  • 1 100 m2 műemléki és kortárs terrazzo padló készítése során.

 

 

Hidegburkolás Mapei termékekkel 7 500 négyzetméteren

A hidegburkoláshoz a helyszínen dolgozó szakkivitelező cégek – a BrixEngin Kft., a Domino Kft., a Karko Bt., a Ratskó-Bau Kft., a Sedum Kft. és a Zsembi Trade Kft. – mindegyike a Mapei által forgalmazott termékeket használta, összesen 7 500 m2-es területen, az alábbi feladatok elvégzésével:

  • öt emeleten, összesen 151 hotelszobához tartozó fürdőszobák hidegburkolása, ebből 45 lakosztály külön WC-vel és zuhanyzó helyiséggel, ahol padló- és falburkolás is készült;
  • a földszinten az érkezési tér, az W LOUNGE étterem és a mosdóhelyiségek hidegburkolása különféle méretű lapokkal készült el, a 2x2 cm-es mozaiktól egészen az 100x100 cm-es padlólapig;
  • a -1. szinten a W Budapest AWAY SPA részleg hidegburkolása készült Mapei termékek segítségével, ami magában foglalta a medence mozaikburkolását, valamint a padló- és falburkolást a wellness térben és a vizes helyiségekben, itt is változó méretben, a 2x2 cm-es mozaiktól egészen az 100x100 cm-es padlólapig.

 

 

 

A cégek a hidegburkoláshoz a Mapei számos termékét alkalmazták, ezek közül a legnagyobb arányban az alábbiakat:

  • Keraflex Extra S1 ragasztóhabarcs,
  • Keracolor FF Flex fugázóanyag,
  • Mapelastic Aquadefense vízszigetelő anyag,
  • Mapeband Easy hajlaterősítő szalag,
  • Ultraplan Eco beltéri aljzatkiegyenlítő
  • Adesilex P9 ragasztóhabarcs

 

 

Műemléki és kortárs terrazzo padló, világszínvonalú minőségben

A több mint 135 éves épület emeleteinek közlekedő folyosóin összesen 800 m2, gyönyörű terrazzo burkolat található, ennek műemléki felújítását végezte el a Palazzo Kft, amely már 35 éve foglalkozik műemléki és kortárs burkolatokkal.

Mivel a burkolat alá – a modernizálás jegyében – padlófűtés került, cement kötésű anyag nem jöhetett szóba, így esett a választás az epoxi terrazzo burkolatra, azon belül is a Mapei MAPEFLOOR termékekre.

A földszinten pedig 300 négyzetméternyi, szintén padlófűtésre kerülő, de kortárs epoxi terrazzo burkolat készült el.

A Palazzo Kft. szakemberei a műgyanta terrazzo padló készítésénél az alapozáshoz a MAPEFLOOR I 910, a burkolat elkészítéséhez pedig MAPEFLOOR I 300 SL epoxi gyantát használtak. Végül, az elkészült padló védelme érdekében a MAPELUX LUCIDA fényes viasszal vonták be több alkalommal is a felületet.

 

 

„Az epoxi terrazzo padlók készítéshez azért használjuk a Mapei termékeket - a jó minőségén kívül -, mert az alapgyantát a helyszínen is tudjuk színezni, így mindig azt a színt tudjuk előállítani, amit éppen felhasználunk”

– tudtuk meg Kiss Róberttől (Palazzo Kft.).

 

 

A munka során a Mapei szakmai tanáccsal is segítette a munkát, amikor egy nagy felületű terrazzo burkolat alá speciális, zsugorodásmentes esztrich aljzatot készítettek a kivitelezők. Ezt csak vizes technológiával lehetett megoldani, és a Mapei alkalmazástechnikusa segített a helyszínen megmérni az aljzat maradék-nedvesség tartalmát, így tudták eldönteni, elkezdődhet-e már a burkolat elkészítése.

„Számunkra egy ilyen kivitelezésben az a legfontosabb, hogy azok a termékek, amik minőségben és megbízhatóságban a partnereink részére mérvadóak, együtt dolgoznak a kivitelezőkkel, hiszen az az élő munka, amit ebbe a tevékenységbe ők beletesznek, az felbecsülhetetlen értékű. Ezt bizonyítja az is, hogy az Egyesült Arab Emirátusokból ideérkező kollégánk, - aki több százezer négyzetméter gyanta terrazzot készített már munkája során -, azt mondta: ilyen gyönyörű epoxi terrazzo padlót még nem látott”

- tette hozzá Nagy Sándor, a Mapei Kft. termékvonal felelőse.

 

 

A Mapei büszke arra, hogy a beépített termékeken és a szakmai segítségnyújtáson keresztül részese lehetett ennek az impozáns projektnek, amelynek eredményeképpen ez az ikonikus épület visszanyerte a neki méltán járó csillogást és kiemelt figyelmet Budapest életében.

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.hotelszállodaberuházásDVM groupburkolatBudapest