2024.07.13, Szombat

Csaknem kétmilliárd forintos ivóvízminőség-javító beruházás fejeződött be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Alattyán, Jánoshida, Jászapáti, Jászboldogháza, Jászivány, Jászkisér, Jászladány, Pusztamonostor településeken a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás pályázatának köszönhetően.

    A projektet mintegy 1,7 milliárd forinttal támogatta a Európai Unió, az önkormányzatok összesen mintegy 10 millió forinttal járultak a beruházás megvalósításához, a hiányzó összeget önerő alapból finanszírozták - mondta Farkas Ferenc, a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke, Jászapáti polgármestere (Fidesz-KDNP) csütörtökön sajtótájékoztatón, Jászapátiban.
    Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta: a beruházásnak köszönhetően összesen mintegy 30 ezer ember jut egészségesebb ivóvízhez.     Hozzátette: az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít a környezet és az ivóvízbázis megóvására.     Kitért arra, hogy a gazdasági fejlődés és az ezzel járó környezetkárosítás megköveteli a természeti erőforrások feltérképezését, tudatos megóvását. Ezt szolgálja az Európai Unió által jóváhagyott Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) átfogó fejlesztési és támogatási rendszere. A KEOP összköltségvetése 2007-2013-ban 1587 milliárd forint volt - közölte Vitályos Eszter.     Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a kormány mindvégig elkötelezett volt a beruházás megvalósítása mellett. A fejlesztésnek köszönhetően a megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológia minden település számára rendelkezésre áll - tette hozzá.     Farkas Ferenc elmondta: a beruházás során minden településen gáztalanító, vas-, mangán-, ammóniumeltávolító, illetve  mechanikai tisztítókat, Alattyánban, Jászkiséren és Jászladányban arzénmentesítő rendszert is telepítettek.     Hozzátette: a fejlesztés során vízkezelő épületeket, kutakat, magas és alacsony víztározókat, egyéb műtárgyakat újítottak fel és létesítettek. Csaknem 8 kilométer új csővezetéket fektettek le a szakemberek. A beruházás keretében 4 új víznyerő kutat fúrtak Jászkiséren, Jásziványban, Jászapátin és Pusztamonostoron - tájékoztatott.     Hozzátette: a  program tartalmazta a teljes, a nyolc településen összesen mintegy 207 kilométernyi vízhálózat rekonstrukcióját.     Pócs János, a térség fideszes  országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az elmúlt években ezzel a projekttel együtt 50 milliárd forint érkezett a Jászságba fejlesztésre. Az elmúlt években Magyarországon összességében 70 400 projekt fejeződött be, amelyekhez 9 400 milliárd forint támogatást sikerült elnyerni - közölte.

mti

fotó: jaszkiser.hu