2024.04.14, Vasárnap

A BDO Magyarország tanácsadó cég közleménye szerint rég nem látott növekedés kezdődött a magyar szállodapiacon. Csak Budapesten mintegy 600-800 ötcsillagos és egy-két ezer négycsillagos vagy alacsonyabb kategóriájú szobakapacitást tervező projekt előkészítése vagy megvalósítása zajlik, amelyek nyomán már a következő 1-2 évben 5-10 százalékkal bővülhet a jelenlegi mintegy 19 ezer szobás kapacitás.

A magasabb kategóriájú szállodák jellemző projektmérete 200 szoba alatti és 20 és 30 millió euró közötti befektetési sávban mozog, míg az alacsonyabb kategóriájú szállodák esetében a szobaszám tipikusan 60 és 120 szoba közé esik, a projektek értéke egyenként jellemzően 4-8 millió euró.    

Közölték, vidéken is több új, nagyobb léptékű projekt megvalósulása várható, például Nyíregyházán vagy Szekszárdon. Ugyanakkor egyre több szálloda küzd a munkaerő-elvándorlás következményeivel, és továbbra is kevés az eszközpótlásra és termékfejlesztésre elhatárolható forrás – derül ki az elemzésből.    

A közlemény szerint Európában a stabil GDP-növekedéshez rendkívül alacsony infláció, gyenge euró, rekordalacsony olajárak és kedvező repülőjegyárak társultak. Ezek dinamikusan hajtották felfelé a szállodai és repülési szolgáltatások iránti keresletet, amit a terrorizmus, a migráció és egyéb globális vagy ország-specifikus kockázati tényezők sem tudtak érdemben visszafogni.

(mti)

Mi épül?szállodaberuházás