2024.05.26, Vasárnap

2017-ben elindulhat az új kongresszusi központ építése – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a Turizmus és profit 2016 című szakmai konferencián. Ruszinkó Ádám hozzátette, a tervezési programot még idén véglegesítik, 2017-ben a források ismeretében elindulhat az építkezés, a várható átadás 2018 végén lehet.

A korábban ismertetett tervek szerint az épület lényegét a 4-5 ezer fős nagyterem adja, de mellette kialakítanak még két 1200-1500 fős szekciótermet is. Továbbá lesz több kisebb, 50-200 fős tárgyaló is. A kiállítóteret 6-8 ezer négyzetméteresre alakítják, a mélygarázsban pedig 450 autó fér majd el.Az új kongresszusi központ a pesti Duna-part déli részén a Rákóczi híd mellett épül, a Művészetek Palotája tőszomszédságában lévő területen, amely jelenleg parkolóként működik (a fenti kép jobb oldalán). A magyar állam 2014 elején vásárolta meg a közel 13 ezer négyzetméteres területet. A központ tervezésére kiírt építészpályázaton tavaly márciusban a Finta Stúdió nyert. A kormány tavaly szeptemberben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a projektet, ezzel gyorsítva az engedélyezési eljárást.

A még 2013-ban készült megvalósíthatósági tanulmányban 20-25 milliárdra becsülték a kongresszusi központ felépítésének költségét, ami 8-10 év alatt térülhet meg – többek közt a konferenciaturizmus megerősítésével. Lepsényi István az NGM államtitkára a múlt szerdai turisztikai évadnyitón kiemelte, a tervezési és a megvalósítási szakaszban is folyamatosan biztosítják a turisztikai szakmai szervezetek érdemi részvételét, valamint az építési tervek szakmai minőségbiztosításába egy nemzetközi szaktekintély bevonását is lehetővé teszik.

Ruszinkó Ádám a szakmai konferencián arról is beszélt, hogy a magyar turizmus tavaly rekordévet zárt, minden fontos mutató nőtt a nemzetközi nehézségek ellenére. A SZÉP-kártya adatokat ismertetve közölte: 14 százalékkal többet, összesen 83 milliárd forintot költöttek tavaly a belföldi utazók. A kártya bevezetése óta összesen 269 milliárd forinttal élénkítette a belföldi turizmust.    

Kitért arra, hogy a turizmus fejlesztésére az uniós ciklusban 300 milliárd forint összegű támogatás áll rendelkezésre. Hangsúlyozta, hogy a magyar turizmus teljesítménye világviszonylatban is kimagaslónak számít, az ENSZ Világturisztikai szervezetének (UNWTO) adatai szerint Magyarországon 2015 első háromnegyed évében 19,1 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma, ami  az európai átlagnak három és félszerese.

A konferencián 16. alkalommal adták át az Utazó magazin díjait 2015 legjobb turisztikai szolgáltatóinak, szervezeteinek:

 • Az év üzleti szállodája 2015-ben a Hotel Palazzo Zichy,
 • Az év wellness szállodája a Thermal Hotel Visegrád,
 • Az év konferencia szállodája a Corinthia Hotel Budapest,
 • Az év tranzit szállodája az Airport Hotel Budapest
 • Az év új szállodája a Prestige Hotel Budapest,
 • Az év családbarát szállodája a noszvaji Oxigén Hotel Family & Spa,
 • Az év turisztikai fejlesztése Eger belvárosa,
 • Az év élményfürdője a Gyulai Várfürdő,
 • Az év gyógyfürdője a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda,
 • Az év fővárosi étterme a Bock Bisztró,
 • Az év vidéki étterme az encsi Anyukám Mondta,
 • Az év turisztikai képviselete a Német Turisztikai Hivatal Magyarországi Képviselete,
 • Az év turisztikai városa Nyíregyháza,
 • Az év turisztikai befektetője 2015-ben a Mellow Mood Group lett.

(mti, profit7.hu, magyarepitok.hu)

(fotó: profit7.hu)

Galéria

Aktuálisturizmus