2024.07.17, Szerda

Az Országgyűlés kedden kötelezővé tette a tervezői művezető alkalmazását a 300 négyzetméternél nem nagyobb hasznos alapterületű új lakóházak építésénél.

A képviselők a Miniszterelnökséget vezető Lázár János javaslatára 136 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 8 tartózkodás mellett fogadták el az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását, amely a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Lázár János már február elején jelezte, a kormány és az építész kamara megegyezett arról, hogy közösen dolgozza ki a megszűnő építési engedélyt helyettesítő rendszert. Már akkor elmondta azt is, hogy a kormány kész bevezetni a kötelező tervezői művezetést, ami azt jelenti, hogy az építkezés közben a tervezőnek hat alkalommal kell ellenőriznie az építkezést, ezért maximum 180 ezer forint díjat kérhet. „Az építész és a munkatársai a kivitelezés minőségéért, a tervek betartásáért felelősséggel tartoznak” - húzta akkor alá.

A Ház a keddi döntésével a kormányra bízta, hogy rendeletben állapítsa meg a tervezői művezető díjazását, továbbá hozzon szabályokat a tervezői felelősségbiztosításra.

A képviselők kimondták azt is, hogy július 1-jétől kizárólag elektronikus úton lehet bejelenteni a 300 négyzetméternél nem nagyobb lakóházak építését az építésügyi hatóságnál.

A kormány ezen épületeknél az év elején egyszerűsítette a bejelentési kötelezettséget, ezáltal nem kell építési engedélyezési eljárást indítani. Az építés tényének egyszerű bejelentése után 15 nappal meg lehet kezdeni a munkálatokat, ráadásul a bejelentésért illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni.

A Miniszterelnökség szerint a mostani változtatások azért szükségesek, hogy a későbbiekben a bejelentésnek megfelelő lakóházak épüljenek meg. Az új szabályok szerint az építkezést jogerős építésügyi hatósági engedély helyett kivitelezési dokumentáció alapján lehet elkezdeni.

(mti, magyarepitok.hu)

Iparági híreképítési jogegyszerű bejelentés