2024.03.04, Hétfő

Elkészült a Gödi Vízmű rekonstrukciója és fejlesztése, ennek köszönhetően a térségben élő közel 28 ezer fős lakosság ivóvízszükségletét hosszútávon is megfelelő mennyiségben és minőségben lehet biztosítani.

A közel 900 millió forintos projekt a fóti térségben jelentkezett ivóvíztöbblet-igényt hivatott kielégíteni az előírásoknak megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízzel.

Fót és térsége egészséges ivóvízzel való ellátása a helyi vízbázisokról hosszú távon nem volt már biztosítható. A veszélyeztetett vízbázisok feladása miatt az elveszített víznyerő kapacitást más vízbázisról kellett pótolni. A Gödön található vízbázis volt a legközelebbi alkalmas víznyerő hely, ahol a termelés növelhető volt a fóti veszteség pótlása érdekében.

A Gödi Regionális Vízmű fejlesztést igényelt a megnövekedett vízigény ellátásához, emellett a dunakeszi medencét közvetlenül tölteni képes vezetékrendszer és gépház kiépítésére is szükség volt.

A május végén megkezdődött kivitelezési tevékenységek során a Gödi Vízmű területén11 db figyelőkutat és 20 db új, nagyátmérőjű víztermelő kutat építettek, melyek víztermelő kapacitása 6 000 m3/nap, a hozzátartozó gépészettel. Emellett 8 985 fm DN300 mm átmérőjű vízvezetéket és 717 fm gyűjtőcső hálózatot létesítettek. Az ivóvíz minőségi követelmények teljesítése érdekében új vas- és mangántalanító technológia és fertőtlenítő eljárás került kifejlesztésre és beépítésre.

A fejlesztés az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás segítségével valósult meg. A megítélt vissza nem térítendő hozzájárulás nettó összege 684 126 794 Ft, mely a kivitelezési költségek 81,96%-a.

(orientpress.hu)

Mi épül?ivóvíz