2024.04.16, Kedd

A felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében valósult meg. A pályázatról Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t.

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a helyi önkormányzatok, ahol az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala által nyilvántartásba vett gyógyhelyek vannak. Konzorciumi formában is van lehetőség pályázni.

Az elnyert támogatásból a természetes gyógytényezőt - például gyógyvíz, gyógybarlang, gyógyiszap - kiegészítő, a turisztikai szezont meghosszabbító, egész évben működő turisztikai termékek, szolgáltatások fejlesztésére van lehetőség.

Minimum 300 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyerhet el az a fejlesztés, amely a helyszín egyediségére építő innovatív attrakciófejlesztést, vagy a turistafogadás látogatóbarát feltételeinek létrehozását, vendégfogadó terek kialakítását tűzi ki célul.

Támogatható továbbá a nemzetközi vonzerővel rendelkező, a helyszín történelméhez, hagyományaihoz kapcsolódóan rendszeresen megrendezendő kulturális, művészeti rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek fejlesztése.

Rákossy Balázs fontos szempontnak nevezte, hogy a gyógyhely célcsoportjának igényeihez kapcsolódó, aktív kikapcsolódást célzó szolgáltatások, illetve a gyógyhely jellegéhez, gyógyászati profiljához igazodó garantált programok jöjjenek létre.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a projektnek munkahelyet kell teremtenie.

Magyarország turizmusának meghatározó helyszínei a gyógyhelyek, többségük a komoly hazai ismertség mellett jelentős számú külföldi turistát fogad. Az egyes gyógyhelyek turisztikai teljesítménye eltérő, a fejlesztési lehetőségeket és irányokat erre alapozva kell megvalósítani a 2014-2020-as időszakban - fejtette ki Rákossy Balázs.

A gyógyhelyi jelleg eléréséhez szükséges az adott település arculatának koncepcionális fejlesztése. Az államtitkár szerint olyan összehangolt, egységes szemléleten alapuló fejlesztések ösztönzése szükséges, amelyek során az önkormányzat és a vállalkozások együttes tervezésén alapulva valósulnak meg a gyógyhelyi kínálat hiányzó elemeinek létrehozását célzó beruházások.

A fejlesztésektől azt várják, hogy azok eredményeként nő a látogatók száma a gyógyhelyeken, és emelkedik a turisztikai költés összege.

A felhívásra a támogatási igényeket 2016. január 5-től 2018. január 5-éig lehet majd beadni.

(mti)

Galéria

PályázatokGINOP

Ajánljuk még