2019.07.16, Kedd

Lezárult az ország egyik legjelentősebb egészségügyi fejlesztése

2016.03.30. 20:47

A ZÁÉV és a Laterex elkészült a Kaposi Mór Oktató Kórház 15 milliárd forintos felújításának utolsó elemével. Az uniós nagyprojektté nyilvánított kaposvári beruházásban 40 ezer négyzetméter alapterületű tömbkórkáz épült, 41 ezer négyzetméternyi épületet bontottak le, vagy adtak át más célú hasznosításra.

Az intézmény mintegy 15 milliárd forintos fejlesztésének utolsó elemét, az északi tömb két épületszárnyát szerdán adták át Kaposváron.

A mostani beruházás kivitelezője a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Laterex Építő Zrt. által létrehozott Kaposi Mór Konzorcium volt. A projekthez szükséges 2,5 milliárd forintot teljes egészében a magyar állam biztosította. A két új épületszárnyban a tüdőgondozó, a bronchológia, diagnosztikai részleg valamint a pszichiátriai és a mozgásszervi rehabilitációs osztályok kapnak helyet. A csaknem hatezer négyzetméter alapterületű beruházással teljessé vált a nyolc épületszárnyból álló tömbkórház.


(a cikk tetején levő képre a cím fölött kattintva galéria nyílik a kórházról - fotók: laterex.hu)

Az Európai Bizottság által uniós nagyprojektté nyilvánított - 15 milliárd forintot meghaladó összegű – kórházfejlesztésben az intézmény 2011. óta több lépcsőben újult meg. Jelenleg 400 ezres lakossági kört lát el. Az építkezésben 40 ezer négyzetméter alapterületű tömbkórkáz épült, emellett 41 ezer négyzetméternyi épületet bontottak le, illetve adtak át a városnak és az államnak más célú hasznosításra.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház mintegy 170 éves történetének legnagyobb volumenű infrastrukturális fejlesztését az Európai Unió 10,4 milliárd forinttal, a magyar állam 4,9 milliárd forinttal támogatta.

Az átadón kiosztott tájékoztató szerint az építkezés lehetővé tette:

  • a betegforgalom szétválasztását,
  • tágas, világos várótermek kialakítását,
  • a betegek kényelmének növelését,
  • modern technikai eszközök és
  • korszerű beteg- és szervezetirányítási rendszerek alkalmazását,
  • a kiváló munkafeltételek biztosítását
  • és a költséghatékony üzemeltetést is.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az átadón azt mondta, a Kaposi Mór Oktató Kórház modernizációja Somogy megye történetének legjelentősebb, és az ország egyik legjelentősebb egészségügyi fejlesztése.   

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta, az európai uniós forrásokat döntő részben vidéken lehetett elkölteni, a kormány következő lépése ezért Budapest fejlesztése lesz.

(mti, magyarepitok.hu)

(fotók: laterex.hu)

Galéria

kórházfejlesztésZÁÉV Építőipari Zrt.Mi épül?KaposvárLaterex Építő Zrt.