2024.05.28, Kedd

A Közbeszerzési Hatóság a számviteli fegyelem megsértése, valamint közbeszerzési jogsértés miatt tett feljelentéseket – derül ki a szervezet közleményéből. Emellett panamai hátterű cégek miatt bejelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodának is.

A tavaly elfogadott új közbeszerzési törvény alapján a Közbeszerzési Hatóság utóellenőrzést végez a közbeszerzési eljárásokban megkötött, már lezárult szerződésekkel kapcsolatban. Ennek célja a jogszerűség, valamint az átláthatóság biztosítása a közbeszerzések területén. Idén várhatóan közel félszáz projekt esik át a részletekbe menő ellenőrzéseken.

A hatóság közleményében az áll, a 2016 első negyedévében ellenőrzött  beruházások között az M4-es autópálya kivitelezési munkáinál fordultak elő a legnagyobb számban jogsértések.

A vizsgálat helyszíni ellenőrzéseket is magában foglal, továbbá tartalmazza a számlák, a mögöttük álló teljesítések, a feladatban részt vevő gazdasági társaságok és az általuk elvégzett munka, illetve a kifizetett összegek kivizsgálását. Mindezek során az eddigieken felül újabb és súlyosabb visszaélésekre bukkantak a szakemberek. A hatóság a számiveteli fegyelem megsértése miatt tett feljelentésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál komplex adóvizsgálatot kezdeményezett.

Az ellenőrzés során – új elemként – alvállalkozóként bevont, panamai bejegyzésű társaságokra is fény derült, emiatt a Hatóság bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Tekintettel arra, hogy az ellenőrzés a fővállalkozóktól az alvállalkozói lánc irányába halad, a projektben még további és kiterjedt vizsgálatokra számíthatnak az érintettek.

A hatóság az említett lépéseken felül jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az M4 kivitelezésében részt vevő alvállalkozók alkalmassági igazolásaival összefüggésben. Ugyancsak jogorvoslati eljárást indított egy másik közbeszerzés esetében a szerződés módosításával járó közzételi kötelezettség elmulasztása miatti jogsértés orvoslására.

Ahogy arról korábban a magyarepitok.hu is beszámolt, március végén a (Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő) Közbeszerzési Döntőbizottság egyaránt 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt.-re és az A-Híd Építő Zrt.-re az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek között épülő szakaszával kapcsolatban. A döntés indoklása szerint a Közgép és az A-Híd a megkötött szerződés teljesítésébe olyan alvállalkozókat vont be, amelyekkel kapcsolatban nem igazolta, hogy azok nem tartoznak a közbeszerzési törvényben levő kizáró okok hatálya alá.

A gyorsforgalmi útként megépülő M4-es Szolnokot elkerülő Abony és Törökszentmiklós közötti szakaszának építése jövőre indulhat újra.

(magyarepitok.hu)

ÚtépítésKözbeszerzési HatóságM4-es