2024.06.18, Kedd

A cég közölte az MTI-vel, a januárban induló, s a tervek szerint 18 hónapig tartó kivitelezési időszakot követően várhatóan 2017 májusában kezdheti meg működését az egyedülálló technológiára épülő mintaüzem, mely nem fog kibocsájtani káros anyagot. Az ipari termelés féléves próbaidő után, 2017 második felében kezdődhet. A létesítményt a jelenleg a Dunamenti Erőmű Zrt. tulajdonában lévő 4,1 hektáros területen építik fel.

Az 50 főt foglalkoztató üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett például zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít elő ipari felhasználásra. A társaság az illetékes szerveknél kezdeményezte, hogy a beruházás kiemelt jelentőségű státuszt kapjon a gyorsabb engedélyeztetési eljárás miatt.

A Homatech kitért arra is, hogy a gumihulladék környezetbarát  - a német hatóságok által már fenntartható technológiának elismert - feldolgozásának módját egy felvidéki magyar feltaláló szabadalmaztatta. A találmány licenszének magyarországi felhasználását követően megnyílhat az út annak nemzetközi értékesítése, globális használata előtt, a korábbi kevéssé környezetbarát technológiák kiváltására.

A tervezett projekttel kapcsolatban Dobos Ágnes, Százhalombatta önkormányzatának szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a város polgármestere és alpolgármestere két hete fogadta a Dunamenti Erőmű vezérigazgatóját és a Homatech Recycling Zrt. két vezetőjét. A találkozón a vezetők tájékoztatást adtak a tervezett beruházásról, illetve a környezetbarát technológiáról. A tájékoztatás alapján a városvezetés támogatja a hulladékfeldolgozó megépítését, mert az számos előnyt és lehetőséget jelent a település számára. „A beruházás Iparűzési- és építményadó többletet eredményez, 50 új munkahelyet teremt, referenciaüzem mivolta miatt pedig az idegenforgalom növekedésére, valamint az önkormányzati szálloda vendégforgalmának emelkedésére is számíthat a város. További pozitívumnak tartják a helyi vállalkozások beszállítóként történő közreműködését is” - tette hozzá a szóvivő.

A Homatech Recycling Zrt. a beruházás értékére vonatkozó kérdésre az MTI-vel közölte: annak értéke több tíz millió euró, pályázati forrás nincs a projektben. Ezt részben banki hitelből finanszírozza a társaság, a fennmaradó összeg önerő, amelyet a tulajdonosok fektetnek a projektbe.

(mti)