2024.06.17, Hétfő

A geotermális projektek fejlesztésével foglalkozó EU-Fire Kft. átfogó elemzést készített a földből származó hőenergia hasznosítási lehetőségeiről.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a települési távhőrendszerek átállítása a geotermális energiaforrásokra már az első években is 15 százalékkal csökkentheti a hőtermelés költségeit, az arány a beruházás megtérülése után tovább javulhat.

Jelenleg alig tucatnyi magyar településen - például Makón és Csongrádon - hasznosítják a geotermikus energiát a távfűtésre. Ugyanakkor Magyarország területének mintegy kétharmada - elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye - megfelelő körülményeket kínál a geotermikus energia felhasználására. Számításiak szerint legalább még 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energiára.    

Kovács Péter, a cég ügyvezetője szerint a megtérülés szempontjából fontos feltétel, hogy a területen legyenek stabil hőigények. Mérsékli a költségeket az is, ha a geotermiában gondolkodó település már eleve rendelkezik távhőrendszerrel - tette hozzá.    

Egy átlagos projekt 10 millió euróba - mintegy 3 milliárd forintba - kerül, ebben már benne van az új termelő- és visszasajtoló kutak fúrásának költsége is. Azonban ha már van a területen termálkút, és meglévő távfűtési rendszerre kell rácsatlakozni, jóval olcsóbb lehet a beruházás - jelezte az ügyvezető.    

Kovács Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a geotermális energia hasznosításakor nem égetnek el tüzelőanyagot, nincsenek fűtőanyagköltségek, így a termelés hosszú távon is kiszámítható. A technológia alkalmazásának kiterjesztése az államnak is milliárdos bevételt jelenthet a megtakarított szén-dioxid értékesítésével.

A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat 2006 óta foglalkozik geotermikus projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósításával. Eddig közel kétmilliárd forint összegű ilyen beruházást hajtott végre, jelenleg is több fejlesztésen dolgozik. A folyamatban lévő beruházások összértéke több mint 53 milliárd forint.     

Az EU-Fire eddigi geotermális projektjei éves szinten mintegy 9500 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet - tájékoztattak a közleményben.

(mti)

(fotó: szigetvarhirado.hu)

Iparági hírekmegújuló energiageotermikus energia