2024.04.19, Péntek

A napi.hu cikkéből kiderül, a Mapei Kft. belföldi forgalma az előző évhez képest 20 százalékkal, 9,35 milliárd forintra nőtt 2015-ben. Az elmúlt évben minden termékvonal két számjegyű növekedést ért el. A legjobban a hidegburkolati termékek, a vízszigetelő anyagok és a homlokzati hőszigetelés termékvonalak erősödtek  a cég közlése szerint.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője az intenzív marketing tevékenységnek, valamint a vállalat tudásmegosztásra épülő stratégiájának tulajdonítja az eredményeket.

A vállalat 2016. évi tervei között szerepel a sóskúti üzemének bővítése. A tervek szerint nyáron induló egymilliárd forintos beruházás keretében a vállalat telephelye és raktára mintegy duplájára bővül, valamint kiépül egy új gyártósor. A beruházással várhatóan harminc új munkahely jön létre.

Az ügyvezető kitért az építőipar idei kilátásaira is: „A kormány intézkedéseinek hatására valószínűleg nagyobb lehetőségek lesznek 2016-ban az építőipar előtt. A CSOK valamint az új építésű lakások áfájának csökkentése várhatóan beindíthatja az évek óta pangó lakossági piacot.” Azt reméli, mindez elég lesz, hogy ellensúlyozza, hogy az EU-s finanszírozású pályázatok kiírása csak őszre várható, ami különösen a nagy generálkivitelező cégeknek gondokat okozhat. Ezt a hatást várhatóan tovább mérsékeli az is, hogy a kormány terveiben több nagy, nem EU-s finanszírozású projekt is szerepel. 

Markovich Béla ugyanakkor számol az erősödő internetes építőanyag vásárlással. Mivel az internetes vásárlás leginkább a lakosságra jellemző, a lakásépítés áfájának csökkentése és a CSOK vélhetően tovább erősíti ezt a trendet.

Az ügyvezető felveti, ennél is fontosabb kérdés: lesz-e elég szakember, aki a növekedésben lévő kivitelezési igényt kielégíti. Ugyanis az elmúlt évek szakember elvándorlása miatt egyre kínzóbb a szakemberhiány. Ráadásul egyre kevesebb fiatal választja hivatásául az építőipart. Markovich Béla szerint beláthatatlan következményekkel jár, ha sürgősen nem változik meg valami a szakemberek anyagi és erkölcsi elismerésében, ha nem tudjuk a külföldre távozott szakembereink egy részét visszacsábítani. Ennek megoldása az iparág egyik legfontosabb feladatának tartja.

(napi.hu)

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991-ben alakult a világhírű olasz anyavállalat, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. Egy gyára működik Sóskúton, ahol építőipari segédanyagok gyártása folyik a hazai piac mellett exportra is.  

A Mapei 148 főt foglalkoztat, valamint felelős vállalatként kiemelt szerepet vállal a szakemberképzésben, amit 2010-ben Gazdasági Miniszteri Kitüntetéssel ismertek el.  

www.mapei.hu

Mapei Kft.Iparági hírek