2024.05.26, Vasárnap

A Mercedes kecskeméti óriásberuházása után most elkészült beszállító partnere, az Antolin Hungary Kft. új gyártócsarnoka is. A fejlesztés 5,6 milliárd forintos beruházásból valósult meg Helvécián – tájékoztatott Papp Róbert, a cég könyvviteli szolgáltatásért felelős vezetője. A gépjárművek beltéri kialakításával foglalkozó cég komplex fejlesztését a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és a magyar állam 967,9 millió forinttal támogatta.

Az új gyártócsarnokot zöldmezős beruházás keretében építették fel. Az épületekre mintegy 7 millió eurót, a berendezések és gépek beszerzésére 20 millió eurót fordítottak, emellett informatikai fejlesztések is megvalósultak. A helvéciai cég 68 új munkahely létrehozására tett vállalást pályázatában, azonban a cégcsoport a projekt zárásakor már mintegy 600 alkalmazottat foglalkoztatott.

A vállalkozást 2010-ben Magna Automotive Hungary Kft. néven alapították, majd átkerült a spanyol Grupo Antolin tulajdonába, és 2012-ben kezdte meg a gyártást. A Mercedes-Benz gyár stratégiai beszállító partnereként szőnyeget, illetve csomagtartó-burkolatot készítettek, 2013-tól ajtópaneleket is szállítottak a kecskeméti autógyárba, valamint partnerüknek, a német Intier Automotive Eyblnek. A vállalat 2015-ben már jelentős árbevételt realizált kínai exportból is.

Az Antolin Hungary Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2015-ben 108 millió euró volt. Exportból 72 millió eurót, míg belföldi értékesítésből mintegy 36 millió eurót realizált. A belföldi értékesítés kizárólag a Mercedes-Benz gyárba irányul, az elmúlt évben ez 30 százalékkal növekedett. A spanyol Grupo Antolin a gépjárművek beltéri kialakításával foglalkozó szállítók listáján a harmadik, tetőkárpitok gyártásában pedig világelső.

(MTI)

Mi épül?Kecskemétautóiparüzemépítészöldmezős beruházásHelvécia