2024.04.20, Szombat

A visegrádi mobilgátat hétfőn mutatták be a helyszínen. A Magyar Vízépítő Zrt. és a Zöld Út-Építő Kft. által alkotott MVZ Visegrád Konzorcium az eddigi munkálatok során 10 ezer köbméter földet mozgatott meg. 1600 köbméter betont, 183 tonna betonacélt, valamint 3200 négyzetméter szádlemezt építettek be a védműrendszerbe.

Félegyházi András visegrádi polgármester (független) elmondta, a most elkészült szakasz költsége 1,3 milliárd forint, ami magában foglalja az 1440 méter hosszú mobilfalas árvízvédelmi rendszert a hozzá tartozó vízelvezetéssel, szivárgókkal és sétányokkal.

Hozzátette, a teljes fejlesztés 3150 méter hosszú, részben mobilfalas, illetve hagyományos földtöltésből álló gátrendszer lesz, és összesen 2 milliárd forintba kerül majd. A két ütemben megvalósuló kivitelezés most lezárult szakasza után a beruházás készültségi szintje 65 százalékos lett.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy Visegrád belterületét az utóbbi 12 év nagy árvizei egyre jobban veszélyeztették, ez idő alatt négyszer alakult ki rendkívüli helyzet. A település már 2002-ben elhatározta, hogy árvízvédelmi művet épít ki az öthektárnyi veszélyeztetett területének megvédésére, ehhez 2008-ban nyertek először forrást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, az előkészítő tervezési munkákra.

A kivitelezés pályázati támogatásának elnyerése, majd  négyfordulós közbeszerzési időszak után a munkálatok 2014. június 9-én indultak volna el, időközben azonban  módosult a terv, magasabb védmű megépítése vált szükségessé. Ennek megfelelően az idén márciusban kormányhatározat született a "Duna menti árvízvédelmi beruházások Visegrádon" című projekt támogatásának növeléséről és szakaszolásáról, valamint a projekt második szakaszában felmerülő költségek fedezetének biztosításáról, ami mintegy 700 millió forint forrást jelentett.

A módosított tervek elkészítését és engedélyezését követően az idén júliusban kezdődhettek el ténylegesen az első ütem kivitelezési munkálatai. Az első ütemben a védekezés szempontjából legproblémásabb szakaszok készültek el.

A polgármester megjegyezte: a második ütem megvalósításának tervei már elkészültek, a teljes beruházás lezárásának pontos ideje azonban még ismert.

(mti)

Galéria