2024.06.25, Kedd

A Galyatető nyáron megújult kilátója és a magyar fejlesztésű CROMA padrendszer is bekerült a nagynevű nemzetközi építészeti verseny, az Architizer A+ Awards döntőjébe. Péntekig mi is segíthetjük a sikerüket.

A kilátó az Architecture+Renovation kategória, míg a padrendszer a köztéri bútor kategória legjobbjai közé jutott be, így újra magyar győztese lehet versenynek. Az eredményeket április 12-én hirdetik ki, április 1-ig a közönség is szavazhat.

Az 1934-ben épült Galya-kilátó a Nartarchitects építésziroda munkatársai, Kovács Csaba, Vass-Eysen Áron és Szenthe Ágoston tervei alapján újult meg.  A felújítás után a kilátó kerek színesüveg ablakokkal áttört 13 méteres látszóbeton ráépítést kapott. A tetőre vezető lépcsőket a fal külső részén helyezték el, és az így felszabadult belső terekben bivakszállásokat alakítottak ki. Három ilyen szoba található egymás fölött, amelyben 15 túrázó szállhat meg egy szerény, ámde annál látványosabb éjszakára mindössze 2000 forintért. Az immár 30 méter magas kilátóból a Bükk és  Kékes mellett tiszta időben a Magas-Tátra is látszik.A CROMA padrendszert a VPI Betonmanufaktúra alkotói, Paunoch Renáta és Varga Péter István tervezték. Többek között a Váci Greens irodaépület parkjában, a Pollack Mihály téren, valamint a XIII. kerületi Vizafogó sétányon is ki lehet őket próbálni. A pad saját fejlesztésű, nagy szilárdságú finombetonból készült. Amellett, hogy rendkívül ellenálló, kellemes tapintású, és emberközeli felületet eredményez. A padokat betongrafikai eljárással díszítették: ennek során feloldják a legfelső cementréteget, és az így létrejött mintában láthatóvá válik a beton belső szerkezete, finom mintázata.A kilátóra itt lehet szavazni.

A magyar padrendszerre pedig itt.

Az Architizer A+ Awards versenyén korábban már díjaztak magyar munkákat. 2014-ben a Sporaarchitects a 4-es metró Gellért téri és Fővám téri megállója elnyerte a zsűri és a közönség elismerését is, míg egy másik kategóriában a Budapest Music Center (az Art1st Design Stúdió munkája) kapta meg a szakmai zsűri díját. 2015-ben a Minusplus Custom Made Architecture Kocka bárja volt döntős a kategóriájában, a Hello Wood International Architecture Camp pedig megkapta a szakmai zsűri díját Architecture+Learning kategóriában.

(forrás és fotók: hg.hu)

Galéria