2024.05.25, Szombat

Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos gyorsforgalmi úthálózat és főúthálózat fenntartására és fejlesztésére jelentős eszközbeszerzéseket és tervezési munkákat hajtott végre a Közlekedésfejlesztési Operatív Program (KÖZOP) több mint 2,2 milliárd forintos támogatásával.

A szervezet közleménye szerint a TEN-T (transzeurópai közlekedési) hálózaton a gyorsforgalmi és főúthálózati fejlesztésekhez, átépítésekhez, burkolat felújításokhoz és rehabilitációhoz szükséges eszközfejlesztést hajtottak végre az előző uniós költségvetési ciklus terhére. A társaság 199 új eszközt, gépet szerzett be 2 milliárd forintos értéken, például 3 emelőkosaras tehergépjárművet, 18 kotró-rakodógépet, 15 könnyű és 15 gépszállító pótkocsit, 22 ütközési energiaelnyelő és 15 fénytechnikai berendezést. A cég ezáltal hatékonyabban és gazdaságosabban üzemeltetheti az országos közúthálózatot, javítva a közlekedésbiztonságot.

A zrt. útfelújítási munkák tervezését is elvégezte 226,3 millió forintért. A TEN-T hálózatot érintő tervezés két ütemben valósult meg, az első ütem 2014. július 31-én zárult, ennek keretében mintegy 104,06 kilométernyi, a második ütemben, 2015. január 15-ig, 139,50 kilométernyi útkorszerűsítés előkészítése történt meg.

Tasó László, az NFM államtitkára nemrég nyilatkozott a kormány idén induló, 5 évre szóló 400 milliárd forintos útfejlesztési programjáról. Ennek során évente 1200 kilométert újítanak fel hazai költségvetésből.

(mti, magyarepitok.hu)

(fotó: autoline.hu - kotró-rakodó gép)

ÚtépítésútépítésútfelújításútfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.