2024.06.25, Kedd
15 ezer Tolna megyei lakos juthat tisztább ivóvízhez
tamasi.hu

15 ezer Tolna megyei lakos juthat tisztább ivóvízhez

MTI

2016.09.30. 11:43 - Antal Zsófia

Több mint két és fél milliárd forint értékben kezdődnek vízminőség-javító beruházások tíz Tolna megyei településen a KEHOP keretében.

Hirdetés

A Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásaiból vízminőség-javító fejlesztések lesznek Belecska, Pincehely, Szakadát, Diósberény, Kölesd, Kistormás, Györköny, Koppányszántó, Értény és Tamási településeken. A kormányzati pályázati portál adatai szerint az önkormányzatok 83-90 százalékos támogatást kaptak; a települések polgármesterei arról számoltak be, hogy néhány esetben már konzorciumi megállapodást kötöttek a Nemzeti Fejlesztési Programirodával.

 

Tamási külterületére is elér a vezetékes ivóvíz

Tamásiban a program 1,442 milliárd forintos hozzájárulásával kutakat, szűrőberendezéseket újítanak fel, kicserélik a legrosszabb állapotban lévő vezetékeket, és a külterületekre is eljuttatják a vezetékes ivóvizet - mondta Porga Ferenc, Tamási polgármestere. A 8500 lakosú városban jelenleg 700-800 embernek tartályos járművel szállítanak vizet.

A település ivóvizében a magas ammóniumtartalom okoz gondot, az elmúlt években előfordult, hogy ennek kezelése miatt megnőtt a víz nitrittartalma. Legutóbb áprilisban a vegyszeradagoló berendezés hibája miatt emelkedett meg a nitrit koncentrációja, ezért várandós nőknek és az egy éven aluli gyermekeknek zacskós vizet biztosítottak. Végleges megoldást a problémára az ivóvízminőség-javító program jelent - mondta a város vezetője.

 

Belecska lakói már jövőre ammónium- és vasmentes vízhez jutnak

A 400 fős Belecskán a munkaterület átadásával elkezdődött a beruházás, amelynek kivitelezője a siklósi székhelyű Bern Építő Zrt. Szemeti Sándor polgármester tájékoztatása szerint a községben a KEHOP 89 millió forintos támogatásával új kutat fúrnak, hálózatot mosnak, ülepítőt építenek és kicserélik a tűzcsapokat. A községben szintén a nyersvíz ammóniumtartalma magas, emellett vastalanítani is kell vizet. A beruházás próbaüzemét 2017-ben tervezik.

Mi épül?építőipari cégekivóvízivóvízTamásiKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Tolna megye

Hírlevél

Hirdetés