2024.04.23, Kedd
Romákat segítő fontos egyházi létesítmény újult meg Esztergomban
civilhetes.net

Romákat segítő fontos egyházi létesítmény újult meg Esztergomban

MTI, esztergomi-ersekseg.hu

2017.01.27. 13:43 - Antal Zsófia

A belső tér teljes rendbetételével befejeződött a Boldog Ceferino Roma Misszió által használt Szegényházi Kápolna felújítása.

Hirdetés

Sandner Zoltán, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főépítésze elmondta: az elmúlt években lépésről lépésre újították fel az épületet, mintegy 30 millió forint ráfordításával. A kis templom belseje rendkívül rossz állapotban volt, s a főegyházmegye saját forrásain túl támogatókat keresett a felújítására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert összeget a Dorogon működő, építőanyagokat gyártó Baumit Kft. egészítette ki: 1,3 millió forint értékben adott építőanyagokat a belső vakoláshoz, gletteléshez, festéshez, szigeteléshez és burkoláshoz. A kivitelezést az esztergomi S-Team Bau Kft. végezte.

Az egytornyú, kisebb templom 1792-ben épült fogadalmi templomként, az akkor pusztító pestisjárvány miatt. A kápolna egy homlokzatot alkot a mellette lévő egykori kórházzal, illetve szegényházzal, jelenleg az egyház roma missziójának templomaként működik.

A felújítás előtti állapot (fotó: civilhetes.net)

Székely János segédpüspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió vezetője, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs felelőse elmondta: a misszióban gyermekek délutáni tanulásához nyújtanak segítséget, baba-mama klubot működtetnek, három gyermek és egy felnőtt focicsapatot, valamint egy tánccsoportot szerveztek.

A Boldog Ceferino Roma Misszió személyi plébániaként is működik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén élő cigányok számára, akik itt részesülhetnek a keresztségben, köthetnek házasságot vagy kérhetik szeretteik temetését. Esztergomban mintegy háromezer cigány él, nagy részük beszéli a lovári nyelvet. Ők a misszió kápolnájában szerda esténként anyanyelvükön tartott misén vehetnek részt, amely a körükben kimondottan népszerű - ismertette Székely János.

Galéria

Mi épül?építőipari cégektemplomfelújításEsztergomBaumit Kft.

Hírlevél

Hirdetés