2024.04.20, Szombat
Domboldalba vájt erdei iskola épül Szabolcs megyében
Facebook

Domboldalba vájt erdei iskola épül Szabolcs megyében

kozbeszerzes.hu

2018.01.16. 13:17 - Antal Zsófia

A Rétközi-tó partján passzívházként felépülő épület szálláshelyként, valamint kiállító- és oktatótérként működik majd.

Hirdetés

Közel nulla energiaigényű erdei iskola épül Kisvárda mellett, a Rétközi-tó turisztikai célú fejlesztéseként. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szabolcsveresmart, Döge és Kékcse által határolt tó partján, Szabolcsveresmart külterületén létrejövő épület egyben 35 fős vendégszálló is lesz.

A beruházás kivitelezésére az Alkossunk Várost Alapítvány a budapesti MB Épszer Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel és a nyíregyházi Kelet-Onyx Kft.-vel kötött nettó 509 millió forint értékű szerződést. A projekt megvalósulását a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) is támogatja.

Az ide látogatóknak lehetősége lesz a folyamatos rehabilitáció alatt álló Rétközi-tó növény és állatvilágát megcsodálni és a környéken túrázni. A monolit vasbeton szerkezetű, 977 négyzetméteres, földszintes épületben a szálláslehetőségen túl a túrázók és iskolai csoportok rendelkezésére állnak majd bemutató- és közösségi termek is, ahol foglalkozásokat tudnak végezni, ez adja az iskola jelleget.

Az erdei iskola önmagát ellátó passzív házként működik majd, jól beilleszkedve a természeti környezetbe. Egy kisebb domboldalba bevágva, intenzív zöldtetővel ellátva szerves része lesz a terepviszonyoknak, belesimul a természetbe. Csak a szakaszosan megjelenő homlokzatok árulkodnak majd arról, hogy egy épület található a föld alatt. Az épület korlátozott homlokzati megjelenése ellenére belül világos, barátságos lesz, a földtakarásba vágott felülvilágítókon keresztül természetes fény érkezik a belsejébe a domb tetejéről.

Mi épül?építőipari cégekszálláshelypasszívházturizmusKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)oktatási beruházásSzabolcsveresmart

Hírlevél

Hirdetés