2024.04.17, Szerda
A Normafáig járhat a fogaskerekű a kirándulóhely átalakítása után
varosban.blog.hu

A Normafáig járhat a fogaskerekű a kirándulóhely átalakítása után

hegyvidek.hu

2018.02.08. 11:58 - Antal Zsófia

Lebontják az elhagyatott Hotel Olimpiát, hogy a helyén park épülhessen, a projekt emellett új közlekedésfejlesztéseknek is teret biztosít.

Hirdetés

Február második felében elkezdődik a város legnépszerűbb kirándulóhelye, a Normafa melletti Hotel Olimpia két hónapig tartó bontása, hogy a helyén park lehessen, valamint kiépülhessen az Eötvös út új szakasza. A többéves előkészítést követő kisajátítási eljárás után a Hegyvidék önkormányzata január 30-án vette birtokba a mára lepusztult szálló épületét.

Pokorni Zoltán polgármester ismertette: a bontásra azért van szükség, hogy megújulhasson a Normafa különleges adottságú központi területe, és vissza lehessen adni a kirándulóknak az egyedülálló panorámával rendelkező hegygerinc város felőli részét, amelyet jelenleg nagyrészt az autók uralnak. A fejlesztés részeként:

  • lezárnák az Eötvös út legfelső szakaszát, ezzel együtt új utat alakítanának ki a Távcső utcával párhuzamosan, a Hotel Olimpiától a Konkoly-Thege Miklós útig,
  • az új útszakasszal párhuzamosan a fogaskerekű vasút normafai meghosszabbításának is biztosítanák a szükséges méretű területet,
  • az Eötvös út és a Konkoly-Thege Miklós út találkozásánál egy rendezett, modern parkoló várja majd a látogatókat.

Az önkormányzat teljesen megújítaná az Eötvös út 48. alatt található régi villaépületet is. A tervek szerint ezen az ingatlanon lesz a Normafa Park és a fogaskerekű vasút felső fogadóközpontja, azaz egy új látogató- és információs központ. A kormány anyagi támogatásával az önkormányzat még az idén belevágna az Eötvös út új szakaszának kialakításába is.

 

16 éve zárt be a Hotel Olimpia

A tizenhat évvel ezelőtt bezárt szálloda onnan kapta a nevét, hogy az átadása évében, 1972-ben zajlottak a müncheni ötkarikás játékok, és itt rendezte be főhadiszállását a világversenyre készülő magyar csapat. A megnyitása utáni esztendőkben az akkori sportolók kedvelt találkozóhelyévé vált, Puskás Öcsitől és Baróti Lajostól Kárpáti Györgyig sok ismert ember fordult meg a szállóban. Színészek, filmesek szintén gyakori vendégei voltak a jó konyhájú helynek. Az elvarázsolt dollár című Bujtor-film és a kultikus Linda-sorozat több jelenetét is itt forgatták.

közlekedésfejlesztésMi épül?útépítésparkolókbontásközparkXII. kerület

Hírlevél

Hirdetés