2024.03.29, Péntek
Felfedte a Párisi Udvar lélegzetelállító homlokzatát a Market
fotók: Molnár Péter

Felfedte a Párisi Udvar lélegzetelállító homlokzatát a Market

magyarepitok.hu

2018.07.11. 15:17 - Antal Zsófia

Az itt nyíló luxushotel próbaüzeme télen indul, de az épületen végzett páratlan restaurálási munka eredményei már most számos helyen megcsodálhatók.

Hirdetés

A Párisi Udvar Petőfi Sándor utcai oldala után a Ferenciek tere felől is – egy hat méteres szakasz kivételével - eltávolításra kerültek az állványok: újra láthatóvá vált Közép-Európa egyik legdíszesebb, ikonikus és historizáló épülete. Mostanra lezajlott a kerámiadíszítésű homlokzat restaurálása és az épület ékkövének számító kristálykupola megtisztítása is.

A műemlékvédelemi szabályok szerint zajló kivitelezéséért a Market Építő Zrt. szakemberei felelnek. Az épületet többek között Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok és Villeroy and Boch mettlachi (díszes cementlapok) is ékesítik.

A Párisi Udvart a már két és fél éve tartó munkálatok során luxushotellé alakítják át. A földszinten és a félemeleten üzletek, éttermek, kávézók kapnak helyet, az első szinten spa, wellness és fitnesz szolgáltatások várják majd a vendégeket, emellett öt szinten vendégszobák, valamint a tetőtérben ötszáz négyzetméteren két tetőkertes, körpanorámás luxuslakosztályt is kialakítanak.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Közel hetvenezer órát dolgoztak a kerámiák restaurálásán

A szecessziós épület Magyarország egyik legnagyobb ívű restaurálási feladatai elé állította a kivitelezőket.

„A kerámia restaurátori munkái közel hetvenezer órát öleltek fel, a legintenzívebb időszakban ezen munkafázisok 41 fővel folytak. Kihívással teli projekt volt, mivel egy grandiózus épületről beszélünk: a restaurált homlokzati felület 3000 négyzetméter, az épület legmagasabb pontja pedig 41 méter, mely egy 13 emeletes panelháznak felel meg”

- ismertette Tóth András, a Market Építő Zrt. műemlékvédelmi projektvezetője.

A munkálatok során közel tízezer elem került beépítésre az évtizedek alatt tönkrement darabok helyére. Ennek nagyobb része újonnan gyártott Zsolnay, kisebb részük pedig az épületen fellelt eredeti kerámiákból áll. Összesen mintegy 250 ezer elem található a homlokzaton, ebből a legkisebb 20 dkg, a legnagyobb 65 kg. A homlokzaton 500 négyzetméter réz díszműbádog szerkezet is elhelyezkedik, ezen a természetes patina megőrzése mellett kellett restaurátori és rekonstrukciós munkákat végezni 4-5 fő részvételével.

 

Novembertől zavartalan lesz a közlekedés a Ferenciek terén

A felújítási munkálatokban összesen 41 szakrestaurátor segít. A szakemberek munkájának köszönhetően a kristálykupola több mint százéves szennyeződésétől tisztult meg, ráadásul hamarosan az ólomüvegek is a helyükre kerülnek.

A következő építési fázis alatt a belső munkálatokon lesz a hangsúly, ennek köszönhetően a tervek szerint novemberben már a Ferenciek tere is zavartalanul működhet tovább. A Párisi Udvarban a Mellow Mood Hotels legújabb, The Unbound Collection by Hyatt szállodalánchoz tartozó ötcsillagos hotelje télen készül el, ekkor veszi kezdetét a próbaüzem.

„A kivitelezési munkálatok java része már a hátunk mögött van, de természetesen előttünk áll még a szálloda elindítása is, amely a Párisi Udvar Hotel Budapest és a Mellow Mood Hotels számára is komoly lépés. Jelenleg a személyzeti stratégia kialakítására koncentrálunk és több kulcspozíció már betöltésre is került”

- nyilatkozta Fazekas Tamás, a Párisi Udvar Hotel Budapest szállodaigazgatója.

Galéria

Market Építő Zrt.Mi épül?szállodaberuházásBelváros-Lipótváros

Hírlevél

Hirdetés