2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

24 méter mély völgyet ível át a Vasszentmihálynál megépült új híd - videó
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

24 méter mély völgyet ível át a Vasszentmihálynál megépült új híd - videó

magyarepitok.hu

2021.06.30. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Az 585 méter hosszú, 11 támaszú gerendahíd technológiai terveit a FŐMTERV Zrt. készítette el, amely magában foglalta a szerelőtér kialakítását, a hídelemek mozgatását, alakbeállítását, betolását - az ezekhez szükséges segédszerkezetekkel együtt.

Hirdetés

Az M80-as gyorsforgalmi út fejlesztése 2018 tavaszán kezdődött meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában. A projekt keretében 2X1 sávos autóutat alakítanak ki Körmend és az osztrák határnál fekvő Rábafüzes között. A 28,85 kilométeres útszakasz a Mészáros és Mészáros Kft. - Duna Aszfalt Zrt. konzorcium fővállalkozásában valósul meg.

A híd acélszerkezeteinek gyártását és szerelését a Hódút Kft. megbízásából az MCE Nyíregyháza Kft. végezte. Az alépítmények és a felszerkezet vasbeton részeinek építése, valamint a befejező munkák elkészítése az A-Híd Zrt. feladata volt.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Június elején írta meg lapunk, hogy Szentgotthárd térségében forgalomba helyezték az M80-as gyorsforgalmi út Vasszentmihály és Szentgotthárd közötti 6,6 kilométeres szakaszát. A Körmend és Vasszentmihály között elkészült 19,4 kilométeres szakaszt várhatóan 2021 októberében nyitják meg a forgalom számára.

Itt épült meg Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja, az 585 méteres vasszentmihályi völgyhíd. A 1799 jelű híd Vasszentmihály mellett az autóút 179+929 kilométer szelvényében található.

 

Több tervező cég dolgozott a hídon

A generáltervező az UTIBER Kft., a szakasztervező és a híd főtervezője az UNITEF-83 Zrt. Az öszvér felszerkezet engedélyezési és kiviteli terveinek, valamint az acélszerkezetek gyártmányterveinek és a híd szereléstechnológiai terveinek elkészítése pedig a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. feladata volt.

Goda Balázs a FŐMTERV konstrukciós főmérnöke és Szpevák Olívia teamvezető ismertette lapunk számára a völgyhíd tervezésének legfőbb pontjait.

Fotó: Főmterv Zrt.

A felszerkezet kiviteli terveit a FŐMTERV Zrt. készítette

Az impozáns megjelenésű hídszerkezet létjogosultsága abból fakad, hogy a tervezésnél a távlati autópálya paramétereit kellett figyelembe venniük, a magassági vonalvezetés követelményei pedig szükségessé tették, hogy a 24 méter magas völgyet, amelyben a Vörös-patak is húzódik, híddal íveljék át.

A híd típusa és főbb geometriai méretei (keresztmetszet, vonalvezetés, támaszelrendezés) az engedélyezési tervfázisban kialakultak. A kiviteli tervezés során az általános tervet az UNITEF-fel közösen véglegesítették a FŐMTERV munkatársai. A továbbiakban a FŐMTERV feladata volt az acél felszerkezet kiviteli terveinek, gyártmányterveinek elkészítése és a vasbeton pályalemez tervezése.

Emellett a technológiai terveket készítették el, amelyek magukban foglalták a szerelőtér kialakítását, a hídelemek mozgatását, alakbeállítását, betolását az ezekhez szükséges segédszerkezetekkel együtt, mint például a betolócsőr, az ideiglenes megtámasztások, a húzóberendezések, a festősátor stb.

Fotó: Főmterv Zrt.

A felszerkezet gyártásának és szerelésének legfontosabb lépései

A szakasz legnagyobb műtárgya a vasszentmihályi völgyhíd, amely 11 támaszú gerendahíd, a közbenső nyílások támaszköze 60 méter. A felszerkezet vasbeton lemezzel együtt dolgozó, zárt acélfőtartós öszvérhíd.

A Nyíregyházán gyártott hídelemeket a Körmend felőli hídfő mögött kialakított szerelő téren állították össze. Az alakbeállítás, hegesztés és korrózióvédelem elvégzése után a kész acélszerkezetet szakaszosan tolták a helyére.

Miután a teljes hídszerkezet a pillérekre került, eltávolították a toláshoz szükséges segédszerkezeteket, beépítették a sarukat, és ezután épült a vasbeton pályalemez. Jelenleg pedig már a befejező munkálatok folynak.

Fotó: Főmterv Zrt.

A betolás jelentette a legnagyobb kihívást

A tervezők elmondása szerint az öszvérhíd tervezése úgyszólván rutinfeladatnak számít, ugyanakkor a gyártmánytervek összehangolása a kivitelező elképzeléseivel és a technológiából származó többlet követelményekkel érdekessé és egyedivé tették a tervezést. A segédszerkezetek tervezésénél a meglévő készletek optimális felhasználása is fontos szempont volt.

Az igazi kihívás azonban a betolási folyamat közben előálló problémák megoldása, a technológia folyamatos fejlesztése volt, melyeket a kivitelezővel szorosan együttműködve sikerült orvosolni. A legtöbb fejtörést a tolás közben esetlegesen fellépő extrém időjárási körülmények biztonságos kezelése okozta. Szerencsére ilyen havária eset nem következett be az építés során – összegezték a FŐMTERV munkatársai.

A hídról készített drón felvétel itt is megtekinthető:

 

Galéria

ÚtépítésFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Mészáros és Mészáros Kft.Duna Aszfalt Zrt.Hódút Kft.MCE Kft.A-Híd Zrt.Utiber Kft.Unitef-83 Zrt.hídépítésM80-asVasszentmihály

Hírlevél

Hirdetés