2024.04.19, Péntek
Forgalomba helyezték az M80-as első szakaszát
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Forgalomba helyezték az M80-as első szakaszát

magyarepitok.hu

2021.06.03. 11:41 - Hegedűs Gergely

A most átadott 6 kilométeres szakasz egyik hozadéka, hogy Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza mentesül az átmenő forgalom alól.

Hirdetés

Csütörtökön délelőtt Szentgotthárd térségében forgalomba helyezték az M80-as gyorsforgalmi út Vasszentmihályi és Szentgotthárdi közötti 6,6 kilométeres szakaszát.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Az M80-as mintegy 62 milliárd forintos fejlesztése 2018 tavaszán kezdődött meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában. 

A projekt keretében kétsávos autóutat alakítanak Körmend és az osztrák határnál fekvő Rábafüzes között. A 28,85 kilométeres útszakasz a Duna Aszfalt Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. generálkivitelezésével valósul meg, a hídépítési feladatokat alvállalkozóként az A-Híd Zrt. és a Hódút Kft. végzi el.

A vasszentmihályi és szentgotthárdi csomópontok között most elkészült szakasz egyik hozadéka, hogy Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza mentesül az átmenő forgalom alól. Az autóút folytatásaként Ausztriában jelenleg még épül az S7-es gyorsforgalmi út közel harminc kilométeres szakasza, így az utolsó 1,5 km-es magyarországi szakaszt – a Szentgotthárdi csomópont és az országhatár között – csak az osztrák rész elkészültét követően, legkorábban 2024-ben helyezik forgalomba.


A másik szakasz is már a burkolatépítésnél tart

A Körmend és Vasszentmihály közötti 19,4 kilométeres szakasz várhatóan 2021 októberében kerül megnyitásra a forgalom számára - derült ki a NIF sajtóanyagából. Ezen a szakaszon jelenleg burkolatépítési, vízépítési és forgalomtechnikai munkák zajlanak. 

A még épülő szakaszon található Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja, az 575 méteres vasszentmihályi völgyhíd. A 11 támaszú völgyhíd 22 méteres pillérei ívelik át a Vörös-patak völgyét, illetve a Nemesmedves-Vasszentmihály közötti utat. Emellett a Csencsi-patak felett is épült egy kilencnyílású, 300 méter hosszú, három sávos híd.


A tervezési fázisban sikerült kompromisszumokat kötni

A csütörtöki eseményen V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a projekt sokszereplős, tervezési fázisában sikerült kompromisszumokat találni s teljes mértékben kielégíteni az igényeket a műszaki tartalmat és a különféle települési elvárásokat illetően.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere kiemelte, Szentgotthárd a néhány évvel ezelőtt megvalósult vasútvillamosítással és ezzel a mostani gyorsforgalmi útszakasz átadásával központi logisztikai szerepet tölthet be. Pékó Tamás, Rönök polgármestere úgy fogalmazott, a mai nappal több évtizedes álmuk valósul meg. 

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója több további projektelemről számolt be. Ezek közül az egyik a 8-as főút és 8707-es út (Berki út) osztályozós csomópontjának körforgalommá történő átépítése a Duna Aszfalt kivitelezésében, ahol a kivitelezés már folyamatban van. Emellett egy új Körmendi Mérnökségi telepet is létesítenek, valamint egy 270 méteres bekötőutat építenek a Szentgotthárd, Ipari park III. üteméhez kapcsolódóan, hogy a 2020-ban kiépített ipari útnak közvetlen kapcsolata legyen az M80-as autóúttal.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)SzentgotthárdDuna Aszfalt Zrt.Mészáros és Mészáros Kft.KörmendM80-asVasszentmihályA-Híd Zrt.Hódút Kft.

Hírlevél

Hirdetés