2024.04.23, Kedd
Ami sokat dobhat a hazai építőiparon: megjelent az ingyenes BIM-kézikönyv
Illusztráció: Lechner Tudásközpont

Ami sokat dobhat a hazai építőiparon: megjelent az ingyenes BIM-kézikönyv

magyarepitok.hu

2018.06.25. 14:03 - Hegedűs Gergely

A közös nyelv kialakulásához szükséges definíciók mellett a technológia 25 alkalmazási lehetősége is helyet kapott a kötetben. A cél egy átfogó ágazati párbeszéd kialakítása, ami máris elindulhat a könyvre adott visszajelzésekkel.

Hirdetés

Június 22-től letölthetővé vált az első magyar BIM-kézikönyv – derült ki a könyvet megalkotó Lechner Tudásközpont közleményéből. A nemzetközi viszonylatban is hiánypótló BIM-kézikönyv sorozat első kötete immár ingyenesen elérhető a Lechner Tudásközpont honlapján. Ahogy azt korábban is megírtuk, a négyrészes sorozat első kötete bemutatja a BIM szerepét az épületek teljes életciklusán keresztül, emellett tartalmazza 80 fogalom definícióját és a technológia 25 alkalmazási lehetőségét is.


Személyes tapasztalatokra és szakkönyvekre is alapoznak

A fent említett definíciók által teljesül a kötet egyik kimondott célja: a szakmai értekezéshez szükséges alapfogalmak tisztázása, ezáltal a közös nyelv kialakulásának a segítése a magyar építőiparban. Hogy erre mekkora szükség van, arra az általunk moderált BIM-kerekasztalbeszélgetés is rámutatott a kecskeméti IDEA-konferencián, ahol kiderült, hogy a BIM pontos jelentése sem egyértelmű az érintettek számára.

A kézikönyv elkészítéséhez ISO-szabványokat és 12 ország – többek között ausztrál, angol és amerikai – szabványát, irányelveit elemezték a 3D Építésügyi Módszertani Osztály szakértői. 

A megszerzett ismereteket tudományos szakcikkek és szakkönyvek tanulmányozásával bővítették, továbbá igyekeztek felhasználni a hazai és külföldi szakmagyakorlóktól származó személyes tapasztalatokat is.


Nem áll meg a folyamat, sokkal inkább most kezdődik

Lechner Tudásközpont weboldaláról elérhető kötet kiadásának egyik célja egy széleskörű párbeszéd elindítása a gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek és a szakmai szervezetek (pl. MABIM, MÉK, MMK) bevonásával. A Tudásközpont szakértői az első kiadás bővítését és aktualizálását a hazai gyakorlati igények figyelembevételével, illetve a nemzetközi és magyarországi szabványosítási folyamatok eredményeinek felhasználásával végzik a jövőben.

A kézikönyv tartalmára vonatkozó konstruktív javaslatokat és észrevételeket, illetve a felmerülő kérdéseket a [email protected] címre várják.


Ez várható a folytatásban

A négykötetes sorozat második része Épületinformációs Modellezés a gyakorlatban címmel a modell-előállítási és módszertani útmutatót, a BIM-es projektek során használandó sablonokat és újabb definíciókat tartalmaz majd. A Műszaki leírás a BIM-alapú alkalmazásfejlesztéshez című harmadik kötet az informatikai fejlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat, a negyedik pedig a nemzetközi és honosított BIM szabványok összefoglalását fogja tartalmazni a magyar építésügyi folyamatokhoz kapcsolódó kiegészítésekkel.

Iparági hírekBIMLechner TudásközpontBIM-kézikönyv

Hírlevél

Hirdetés