2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Visszanyeri régi pompáját a 150 éves debreceni Zenede
papageno.hu

Visszanyeri régi pompáját a 150 éves debreceni Zenede

mti, magyarepitok.hu

2018.07.24. 08:57 - Hegedűs Gergely

A leromlott állapotba került eklektikus épület homlokzata eredeti állapotát kapja vissza. Hőszivattyús és napelemes rendszer is kiépül, akárcsak egy új színpad.

Hirdetés

A bontási munkálatokkal megkezdődött az egykori debreceni Zenede műemlék épületének felújítása a debreceni Bihar Generál Építő Kft. és a budapesti Pesti Építő Zrt. kivitelezésében. A részletekről a város polgármestere, Papp László a helyszínen tájékoztatott.


Régi adósságát törleszti a város

Az olasz reneszánsz, eklektikus stílusú Zenede 1862-ben kezdte meg működését Debrecenben. Az immár több mint 150 éves intézmény a jelenlegi arculatát az 1927-ben történt emeletráépítés után nyerte el. Az épület ma a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolának ad otthont.

Papp László kifejtette, az iskola állapota leromlott, felújítása régóta esedékes. A munkák között szerepel a műemlék épület külső homlokzatának eredeti állapotba történő helyreállítása, belső oldali hőszigetelése, továbbá a belső udvari homlokzat külső oldali és a födém hőszigetelése.


Hővisszanyerős szellőztetés védi a hangszereket

A munkálatok során 125 új hőszigetelt nyílászárót építenek be a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve. A Zenede 154 panelből álló napelemes rendszert is kap. Ezt a szomszédos Simonffy Emil zeneiskola épületének tetőhéjazatán helyezik el. Ezen túl víz-levegő rendszerű hőszivattyús fűtési rendszert alakítanak ki, amely megújuló energiaforrású, tehát jelentősen csökken az épület üzemeltetéséből származó üvegházhatású gázkibocsájtás.

A tantermek, a próbatermek, valamint a Kodály-terem hővisszanyerős szellőztetést kap, amellyel megelőzhető a penészedés kialakulása, valamint elősegíti az épületben használt hangszerek állagának megóvását. Az iskola tantermeiben a korábbi radiátoros fűtés helyett padlófűtést alakítanak ki, amely szintén csökkenti az üzemeltetési költségeket.     


A gépészet is megújul

A Kodály-terem felújítása magában foglalja egy új színpad építését és korszerű színpadi világítás kialakítását.

A színpad alatt futó gépészeti rendszer komfortosabbá teszi a termet, ezáltal a nívós rendezvényteremben több lehetőség nyílik kulturális rendezvények lebonyolítására.

Papp László elmondta: az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán bruttó 360 millió forintot nyert a Zenede épületének energetikai korszerűsítésére. Hangsúlyozta, az intézmény az általános, közép- és felsőfokú zenei oktatás, a profi és amatőr kórusok kiváló hátterét adja.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekDebreceniskolafelújításoktatási beruházásBihar Generál Építő Kft.Pesti Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés