2024.04.24, Szerda
Gázfeldolgozó üzemet adtak át Hajdú-Bihar megyében
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Gázfeldolgozó üzemet adtak át Hajdú-Bihar megyében

MTI

2019.06.21. 08:05 - Almási Krisztina

Az üzem napi kapacitása jelenleg 480 ezer köbméter, amely a későbbiekben akár a duplájára is növelhető.

Hirdetés

A holland tulajdonú O&GD vállalat beruházásában mintegy 6 milliárd forintból épült meg Kelet-Magyarország legkorszerűbb gázfeldolgozó üzeme a Hajdú-Bihar megyei Konyár határában. A beruházás jelentősen hozzájárul a hazai földgázigény kielégítéséhez.

Az üzem napi kapacitása jelenleg 480 ezer köbméter, amely a későbbiekben akár a duplájára is növelhető. Az O&GD 2010 óta aktív szereplője a hazai szénhidrogén-kutatásnak, több mint 10 ezer négyzetkilométeren végez kutatásokat. A vállalat a magyarországi beruházásaira eddig csaknem 40 milliárd forintot fordított, a most átadott konyári üzemen kívül Mezőtúron van még  gázüzeme.

 

 

Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár az üzem átadóján elmondta, hogy Magyarország földgázból és kőolajból 80-90 %-ban importra szorul, az energiafüggetlenség erősítése és az importfüggőség csökkentése érdekében szükség van a hasonló beruházásokra. Az államtitkár a hazai erőforrások hatékonyabb, okosabb felhasználását óriási lehetőségnek nevezte, hozzátéve, hogy a jelentős tradíciókkal rendelkező szénhidrogén-termelésben még komoly lehetőségek rejlenek.

Az O&GD napi 1 millió köbméter gázt termel – ez a mennyiség csaknem 3,1 %-át fedezi a magyarországi földgáz-fogyasztásnak, és nagyjából 18 %-a a hazai kitermelésnek, amellyel összességében a fogyasztási igény 15-20 %-a fedezhető.

Mi épül?földgázüzemépítésKonyár

Hírlevél

Hirdetés