2024.03.02, Szombat
Sörétöntödéből nyert új kilátót Tata
termeszetjaro.hu

Sörétöntödéből nyert új kilátót Tata

MTI

2019.08.01. 08:03 - Hegedűs Gergely

Az újra megnyitott épület a város neves építészeit is bemutatja, a projektben játszótér és tekepálya is épült.

Hirdetés

A felújítás követően újra látogatható Tatán az 1939-ben épült, ólomsörét előállítására épült torony, melyet ma kilátóként hasznosítanak - közölte a városháza szerdán az MTI-vel.


Ősztől állandó kiállítás indul 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Kálvária dombon álló épület mellett játszó- és pihenő helyet alakítottak ki mászófallal, pétanque- és tekepályával, valamint díszkivilágítást kapott a környék.

A kilátó Tata neves építésze, Fellner Jakab nevét viseli. A létesítményben a Kuny Domokos Múzeum októberben állandó kiállításon mutatja majd be azokat az építészeket, akik az Öreg tó partján fekvő város arculatának kialakításában részt vettek.   


Ezért épült ilyen magasra a torony

A Fellner Jakab kilátóban 1939-től működött Stieber Antal Turul sörétöntödéje. A két világháború között nagy igény volt az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni.

A torony tetejéből olvadt ólmot csepegtettek a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak.

A hatvanas évek óta a gyártás már más módszerrel folyik ezért nem építettek ilyen tornyokat, Magyarországon csak egy hasonló építmény van Tolna megyében, Borjád településen.


Egy 229 éves épület is megújul

A torony felújítása egy 470 millió forintos beruházás része, melyben a Kálvária domb szomszédságában található, 1790-ben épült Kőfaragó-házat kézműves- és ökoturisztikai központtá alakítják.

A házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet.

Mi épül?Tatakilátóképítészet

Hírlevél

Hirdetés