2024.07.21, Vasárnap
Római erőd hasonmása vált még élethűbbé a Duna mellett
forrasradio.hu

Római erőd hasonmása vált még élethűbbé a Duna mellett

mti

2020.11.12. 08:22 - Szabó Ákos

Almásfüzitőn elkészült az Azaum Római Tábor bővítése mintegy 700 millió forint ráfordításával.

Hirdetés

A Komárom közelében fekvő Almásfüzitőn élményközpontként működik a 3. századi erődöt megjelenítő Azaum Római Tábor. A létesítményt 700 millió forint ráfordításával fejlesztették – számolt be a település polgármestere, Beró László.

Ennek során

  • a kapuja előtti római életmódot bemutató településrészt építettek fel négy házzal,
  • rekonstruált római játszóteret alakítottak ki,
  • valamint fűzfa labirintust telepítettek

egy uniós pályázat támogatásával.

Az önkormányzat a létesítmény további fejlesztésére Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatból 102 millió forint támogatáshoz jutott. Az összegből az erőd udvarára egy ókori villa hasonmása épül, melyben bemutató és foglalkoztató termek lesznek.

 

Tavasszal készül el az újabb fejlesztés

A korszerű technika felhasználásával a látogatók a virtuális valóságban is átélhetik a római kort, valamint egy ledfalon felvételekről láthatják a helyi Legio Brigetio hagyományőrző csoport által előadott csatajeleneteket és táncokat.

Az épület kialakítása után az azaumi tábor az év 270 napján lesz nyitva a látogatók előtt. A tervek szerint a létesítményt tavasszal adják át.

Az Azaum Római Tábor 2012-ben nyílt meg. Az ókori élménypark az év során több római kori eseményt is felelevenít, ahol az érdeklődők megismerhetik az akkor divatos öltözködési formákat, valamint korhű fa, textil, fazekas, kerámia és kőfaragó műhelyekben állíthatnak elő tárgyakat. A táborban gyakran rendeznek élő történelemórákat.

 

Ókori örökséget éleszt fel a tábor

Almásfüzitő a római korban két közigazgatási egységhez tartozott. A település nyugati fele, a mai Nagykolónia az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak.

A közvetlenül a Duna partján állt, négyszögletes alaprajzú Azaum táborának körvonalai egy 1940-es légifelvételen még láthatóak voltak, azonban itt épült meg a timföldgyár VII. zagytároló kazettája, melyben 4,3 millió köbméter vörösiszap található. A 70 hektáros területet időközben rekultiválták.

Mi épül?AlmásfüzitőTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)múzeum

Hírlevél

Hirdetés