2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Biotechnológiai kutatólaborral épül meg a szegedi Science Park
A Science Park látványterve (szegeder.hu)

Biotechnológiai kutatólaborral épül meg a szegedi Science Park

ted.europa.eu, realista.hu

2020.02.10. 15:51 - Gyöngyösi Klaudia

A 700 négyzetméteres egészségügyi laboratórium mellett az irodákat és a hozzájuk tartozó tereket is a nyertes ajánlattevőnek kell megterveznie.

Hirdetés

Már keresik a tervezőt a szegedi Science Park, azaz a tudományos ipari park közművesítésére, csakúgy mint a hozzá tartozó inkubátorház kivitelezőjét is – derül ki realista.hu cikkéből és az uniós közbeszerzéseket ismertető TED-ről.

Kiírták a közbeszerzést a szegedi lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS) melletti tudományos ipari park területére. Ahogy azt korábban megírtuk, a kormány öt projekt előkészítéséhez 842 millió forintos támogatást biztosít a Szegedi Tudományegyetem számára. A teljes közműhálózat, amit a nyertes ajánlattevőnek kell megterveznie 85 hektáros területen fog elhelyezkedni.

A szakembereknek továbbá nemcsak az informatikai-, áram-, víz-, csapadékvíz- és gázhálózatot kell megterveznie, hanem a Science Park közútjait, járdáit, kerékpárútjait és a közvilágítást is.

Az inkubátorház az egykori laktanyaépület átépítésével készül el. A meglévő, háromemeletes, összesen mintegy 4260 négyzetméter hasznos területű épület teljes építészeti, épületgépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását is el kell végeznie a majdani kivitelezőnek.

Mindemellett innovációs központot, látogatóközpontot, valamint járműipari kompetenciaközpontot alakítanak ki, és folyatódik az egyetem kollégiumfejlesztési programja is. 

 

Egy kísérleti kutatólabort is létrehoznak

Az inkubátorházban az irodák mellett a hozzájuk tartozó tereket is ki kell építeni, valamint egy összesen 700 négyzetméteres egészségügyi laboratórium és biotechnológiai kutatási és kísérleti laboratórium kategóriának egyaránt megfelelő labor is készül.

Botka László, Szeged polgármestere korábban bejelentette: az önkormányzat mintegy 4 milliárd forintból hoz létre közműveket a tudományos ipari park területe körül. Közutak, kerékpárutak épülnek és a közösségi közlekedés feltételeit is megteremtik annak érdekében, hogy a parkot be lehessen vonni a város közlekedési infrastruktúrájába. A tervek szerint öt darab önjáró trolit szereznek majd be, ezek Szeged belvárosa és a tudományos ipari park között járnának.

A parkba 5-6 ezer munkahelyet teremthetnek majd a betelepülő cégek. A tervezőknek március 6-ig tart a jelentkezési hatridő, míg a munkára 9 hónapot biztosítanak, amit meg lehet hosszabbítani. Így már az is biztos, hogy a komolyabb építkezés leghamarabb jövőre indulhat el.

Mi épül?Szegedlaboratóriumipari park

Hírlevél

Hirdetés