2024.03.19, Kedd
Két éve üresen álló iskola felújítása kezdődik meg Pécsen
Az iskola épülete (pecsma.hu)

Két éve üresen álló iskola felújítása kezdődik meg Pécsen

MTI

2020.03.04. 10:19 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében az intézmény komplett szerkezetét megújítják, kicserélik a nyílászárókat és hőszigetelést is kap az épület.

Hirdetés

Megkezdődik a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola 2018-ban kiürített épületének több mint 1,3 milliárd forintból megvalósuló felújítása. Az épületet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert több mint 400 millió forintos keretből korszerűsítik, szerkezetét pedig egy 900 millió forintos kormányzati támogatásból erősítik meg.

A 2021 elejéig tartó beruházás során kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a gépészetet és a fűtést; ezen kívül a létesítmény új hőszigetelést kap, valamint napelemek kerülnek az iskola tetejére.

A rekonstrukcióra azért van szükség, mert az iskola épületében, annak szerkezeti veszélyei miatt sem a mostani, sem az elmúlt tanévben nem folyhatott oktatás. Az épület szerkezeti károsodása miatt az iskola 750 diákjának ideiglenes helyszíneken kell tanulnia.


Két hasonló állapotú iskolát már felújítottak

A létesítmény egyike azon három, úgynevezett IMS-technológiával készült pécsi iskolaépületnek, amelyben az oktatás egy a 2000-es években készült szakvélemény alapján csak statikai vélemény beszerzésével, engedéllyel folyhatott. Az érintett épületek közül kettőt már felújítottak.

A Magyarországon az 1970-es években alkalmazott IMS-technológia lényege, hogy az épületet alkotó előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldják meg. Később kiderült, az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken rozsdásodtak.

Az önkormányzat az elmúlt években négy iskola és két rendelőintézet, valamint hat óvoda energetikai korszerűsítését indította el, így a folyamatban lévő és tervezett fejlesztések összértéke megközelíti a négymilliárd forintot.

Mi épül?Pécsiskolafelújításoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés