2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Rekordsebességgel épül Győr új apartmanháza
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu és a Leier Hungária Kft.

Rekordsebességgel épül Győr új apartmanháza

magyarepitok.hu

2020.08.25. 14:33 - Hegedűs Gergely

A Leier előregyártott elemeit alkalmazó Ihász-Invest két nap alatt 14 kamionnyi panelt épített be, amihez elegendő volt öt profi szakember.

Hirdetés

Rekordsebességgel készül Győrben egy előregyártott elemekből felépített apartmanház. A Szövetség utcában, a Révfalu városrészben zajló projektről az építkezéshez az előregyártott termékeket biztosító Leier szakemberét, valamint a beruházót kérdeztük.

 

Kattintva galéria nyíilik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu és a Leier Hungária Kft.


Közös mélygarázzsal és közel 40 lakással jön létre a két épület

A két épületből álló apartmanház kivitelezését márciusban kezdték el, a létesítmény 39 lakással és három üzlethelyiséggel jön létre. „A hátsó épület háromszintű lesz, legfelül két penthouse lakással” – árulta el lapunknak a lakásokat saját beruházásban kivitelező Ihász-Invest Kft. ügyvezetője, Ihász Zsolt. „A homlokzat oldalán fekvő épületet ugyanakkor öt szinttel alakítjuk ki, mindkét épület rendelkezik majd lifttel” – tette hozzá.

 

A két épületet együttesen szolgálja ki az ezer négyzetméteres mélygarázs, ezt szabadtéri felső parkolók egészítik ki.

Az ügyvezető szavaiból az is kiderült, hogy a leendő lakók egy, kettő, illetve három szobával és nappalival ellátott lakások közül válogathatnak.

A lakások rövid, illetve hosszú távú bérlésre épülnek, értékesítés nem lesz.

Az augusztusi riportunk idején a mélygarázs már teljes mértékben elkészült, ezen kívül a földszinti falak is álltak. Továbbá augusztus végén megtörtént a hátsó épületnél az első emeleti födém beemelése. A tervek szerint jövő őszre kulcsrakész állapotig szeretne eljutni az Ihász-Invest a projektben.


Két három hét alatt felépítenek egy emeletet

Rendes Ákostól, a Leier területi értékesítési vezetőjétől megtudtuk, a vállalat július végén lépett be a projektbe az előregyártott szerkezetek által. „A pince kéregfalakat és a pincefödémeket, valamint a földszinti falakat és a földszinti födémeket biztosítottuk a projektben” – árulta el a szakember.

 

A projekt egyik különlegességét az előregyártott elemek beépítési sebessége jelentette, ami a Leier tapasztalatai szerint rekordnak számít az itthon szokványos kivitelezésben. „Két nap alatt 14 kamionnyi elem beépítése az összesen 845 négyzetméter, ami abszolút céges rekord. Az általában jellemző sebesség az négy kamion egy nap alatt.” Hozzátette, jelen sebesség mellett ebben a házban két-három hét alatt felépül egy emelet.


Mi rejlik a gyorsaság mögött?

A páratlan sebesség egyik kulcsa Rendes Ákos szerint a munkát végző emberek rutinja és szakértelme. „Öt profi munkatárs pontosan elég volt a folyamathoz. Egy ember a teherautón akasztotta az elemek emelési kampóit, ketten fogták a falat, a negyedik a darust irányította, az ötödik pedig a tervrajzot nézte.” Azt is elmondta, az Ihász-Invest a Leier régi partnere, Győrben elsőként alkalmazta az előre gyártott elemeket, még a 2000-es évek végén.

„Sokat elárul a vállalatról, hogy 10-15 éve ugyanazzal a csapattal dolgozik, méghozzá magas színvonalon."

Ihász Zsolt is az emberi tényezőt emelte ki a sebességnél, de hozzátett egy másikat is. „Nagyon sok múlik a szakembereinken és azon, hogy hosszú évek óta egy nagyon magasan képzett, állandó csapattal dolgozunk. Emellett a megfelelő modern gépesítettség is szükséges ehhez a kiugró eredményhez.” Elmondása szerint a vállalat korábban egy nap alatt hat kamionra való panelt épített be, így ütemezte a projektjeit, ezt sikerült most még feljebb tornászniuk.

Rendes Ákos összegzésként úgy fogalmazott, hogy a győri projekt Magyarországon példaértékű, ugyanakkor a Leiernek egyre több jó példája a megfelelő beépítési sebességre. „Emellett az is egy eredmény, hogy a napi négy autó beépítése már mindenhol működik, akár a fal, akár a födém esetében. Ez födém esetében akár 500 négyzetmétert is jelenthet, ami már egy jó teljesítmény.”

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.Ihász-Invest Kft.

Hírlevél

Hirdetés