2024.03.19, Kedd
Jövő nyárra egy komplex lakópark nő ki a földből Biatorbágyon
Fotók: Leier Hungária Kft.

Jövő nyárra egy komplex lakópark nő ki a földből Biatorbágyon

magyarepitok.hu

2020.09.29. 07:27 - Almási Krisztina

A négy lakóépületből álló komplexum építésénél a Leier előregyártott elemeit alkalmazzák, amely nagyban meggyorsítja a kivitelezést és kevesebb élő munkát tesz szükségessé.

Hirdetés

Idén februárban kezdődött meg a Szarvasugrás Lakópark kivitelezése közel 1,2 milliárd forintból a Pest megyei Biatorbágyon, a lakásokat várhatóan 2021 nyarán adják majd át.

A beruházás keretében összesen négy darab ötszintes lakóház készül majd el.

A projekt első ütemében a lakások hasznos alapterülete mintegy 2200 négyzetméter lesz, melyekhez 2000 négyzetméternyi teremgarázs is épül – ez 80 darab autó fedett beállóját jelenti.

 

A lakópark látványterve

A kivitelezés során a közelmúltban készült el a pincefal és a pincefödém, jelenleg pedig az első emeleti falak beemelése zajlik a Leier előregyártott kéregfalaival.

A lakóépületnél a teljes szerkezet a Leier Rendszerház elemeiből készül – ezek közt szerepel a Leier kéregfal, a Leier Mesterpanel födémrendszer, az előregyártott áthidalók, továbbá a gerendák, a lépcsők, az erkélylemezek, a térkő és a szegélykő is.

 

Leier Hungária Kft.


Számos előnnyel bír a Leier-elemek használata

Az épület tervezése során időben végig kellett gondolni a szerkezethez kapcsolódó gépészeti megoldásokat is. Így például az elektromos védőcsöveket, valamint a konnektorok, villanykapcsolók és mennyezeti lámpák dobozait mind előre beépítették a falakba és födémekbe. A kivitelezés szempontjából ez volt a leggyorsabb megoldás, mivel így a helyszínen nem kellett szétvésni a szerkezetet, ledeponálni a törmeléket az emeletről és elszállítani, tehát ezzel a megoldással a költségeket is csökkentették.

 

Fotó: Leier Hungária Kft.

A liftakna is kéregfalból készült, milliméteres pontossággal, ami a gépészek munkáját tekintve egy rendkívül fontos szempont. A lépcsők szintén a Leier előregyártó üzemeiből érkeztek – ezek pontosságának köszönhetően kijött a tervezett szintmagasság is.

Az előregyártott vasbeton kéregfalakat alkalmazva már most látszik, hogy az egyenes falak előnye jelentkezik majd a festésnél és a bútorozásnál is.

A rendszer további nagy előnye a lakások közötti súlyozott léghanggátlás: ez azt jelenti, hogy a vasbeton falak már 20 centiméteres vastagságnál 56 dB-es értéket tudnak produkálni, ami az 51 dB-es követelményeknek maximálisan meg fog felelni, hiszen a gyári körülmények között készülő falak esetében kizárt a kivitelezési hiba.

 

Fotó: Leier Hungária Kft.

Az építő számára fontos szempont volt az előkészítés során a gyors falazás, a precíz és milliméterpontos szerkezet megépítése, valamint a kevesebb élő munka. Jelenleg 6-8 ember építi a szerkezetet, és mintegy 12 fő végzi a vas- és zsaluzási munkálatokat. A Leier-elemek alkalmazásának nagy előnye a kisebb létszámon kívül, hogy nincs sallanganyag (például raklap, csomagolás), de a törmelékelszállítás is jóval kisebb költséget jelent.

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.Biatorbágylakóparklakóépület

Hírlevél

Hirdetés