2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Így folytatódhat a már most is impozáns füzéri vár felújítása
Főkép: Youtube: Mihály Gózon - Zemplén felülről: Füzéri vár, Károlyi-kastély, Kőkapu

Így folytatódhat a már most is impozáns füzéri vár felújítása

magyarepitok.hu

2020.11.23. 14:17 - Szabó Ákos

A folyamatosan haladó projektben hamarosan többek között a várfalakon és a bástyafalon is dolgozhatnak majd, mintegy 2,92 milliárd forintos beruházással.

Hirdetés

Újabb fejlesztések indulhatnak el a zempléni északi államhatárnál található füzéri vár már jelentős mértékben előrehaladott rekonstrukciójában. A projektben, melyről számos alkalommal beszámoltunk már, a LAKI Épületszobrász Zrt. folytathatja a munkát az uniós közbeszerzési értesítő adatai szerint.

A Füzéri Várgondnokság által most lezárt pályázatban összesen 2,92 miliárd forintból két alprojektben dolgozhat a várat már jól ismerő cég. Ezek közül az elsőben várhatóan a Felsővárban

  • a Rimay ház kiállítóhelyiséggel és kutatószobával,
  • a Pápai ház pedig lépcsőházként újul meg (nettó 230 négyzetméteren).
  • A várfalak statikai megerősítést kapnak,
  • illetve több kiszolgáló helyiségen is dolgoznak és felvonón is.

A másik alprojektben leírtak szerint többek között szintén a Felsővár lőréses bástyafala előtti ágyúdomb helyén kiszolgáló épülettömböt alakítanak ki, fatárolóval, vizesblokkal és raktárakkal, továbbá közvetlenül felette a várfal mentén gyilokjáróval és zöldtetővel. A várudvaron nézőtér várja majd a látogatókat a munkálatok elkészültével. Szintén tervbe vették a várfalak statikai megerősítését is.

 

Füzéren Magyarország egyik első kővára kapja vissza régi fényét

A füzéri vár a középkorban épült, és az azonos nevű község felett tornyosul 170 méter magasan. A feltételezések szerint az Aba nemzetség építtette az Árpád-korban, különlegessége, hogy egyike lehet az első magyarországi főúri kőváraknak. Korábbi nyilatkozatok szerint csak 2018 első feléig bezárólag már több mint 90 ezer turista látogatta meg az első restaurációs ütem 2016-os vége óta. A teljes, átfogó restauráció várhatóan 2025-ig tart.

Mi épül?FüzérműemlékfelújításLaki Épületszobrász Zrt.turizmus

Hírlevél

Hirdetés