2024.09.16, Hétfő
Szovjet laktanyából tudományos központ - Véghajrában a 82 hektáros Science Park közművesítése

Szovjet laktanyából tudományos központ - Véghajrában a 82 hektáros Science Park közművesítése

magyarepitok.hu

2024.07.31. 10:00 - Sándor Csilla

A Colas Út Zrt. és a Délút Kft. konzorciuma Szegeden, az egykori szovjet laktanya területén többek között két körfogalmi csomóponttal, közel hat kilométer hosszan utat épít, továbbá több mint hét kilométernyi víz- és csatornavezetéket kivitelez. Rövidesen befejeződik a terület teljes infrastrukturális fejlesztése.

Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem Science Parkjában 2023. július 17-én vette át a Colas Út Zrt. és a Délút Kft. közös konzorciuma a 82 hektáros munkaterületet, amelyen bő egy év alatt teljes közművesítést hajtanak végre – tájékoztatta portálunkat Haraszti Zsombor. A Colas Út Zrt. építésvezetője elmondta, mielőtt felvonultak volna az egykori szovjet laktanya területére előtte elkészítették a pénzügyi, műszaki ütemterveket és megrendelték a közműépítéshez szükséges anyagokat.

 

 

Az új infrastruktúra a park meglévő és leendő létesítményeit is kiszolgálja

A Colas, konzorciumi partnerével a Délút Kft.-vel közös műszaki irányítással valósítja meg a projektet, a szerződés szerinti 60-40 százalékos részesedés mellett. Az ELI ALPS kutatóközpont körüli területen végzett infrastruktúrafejlesztés teszi le az alapjait az egyetemi tudományos és innovációs park megvalósításának.

A magyar kormány által 9,5 milliárd forinttal támogatott beruházás során kiépített közművek, egyszerre biztosítják a már korábban elkezdett egyetemi projektek működését – Inkubátorház, amely a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelye, és az egyetemi kísérleti napelemfarm – és teszik vonzóvá a helyet olyan ipari szereplők számára, akik együttműködést keresnek az egyetemmel.

 

 

A BIM csoport közreműködésével minimalizálták a hibalehetőségeket és maximalizálták a hatékonyságot

A Colas építésvezetője elmondta: a projekt előkészítése és a kivitelezési munkálatok során cégünk BIM csoportja is közreműködött. Az előkészítési fázisban a tervdokumentációk elemzésénél a csoport delegált tagja modellezési tevékenységet végzett, ezáltal előzetesen láthatóvá vált egyebek mellett az elvégzendő földmunka nagysága, gépszükséglete és számos egyéb tétel is.

Haraszti Zsombor hozzátette, az építkezés kezdetétől a BIM csoport folyamatosan modellekkel látta és látja el a földmunkagépeket, így a technológia használatával minimalizálható a hibalehetőségek száma, nő a pontosság és csökken a helyszíni munkába fektetendő idő is.

Naprakész adatok a munkafolyamatokról – Összeköttetés az iroda és a gépkezelő között

A BIM használatának további előnyei, hogy a geodéták a kitűzési feladatokat is a kapott 3 dimenziós állományok alapján végezhetik el. Haraszti Zsombor hozzáfűzte, a BIM segítségével már irodai környezetben pontosíthatóak a helyszínen esetleg felmerülő kérdések, vagy azon hiányzó adatok, amelyeket a tervdokumentáció nem tartalmaz.

A munkagépek modellalapú gépvezérléssel ellátottak, egyedi, kifejezetten infrastruktúra projektek kezelésére kialakított CDE  (közös adatkörnyezet) rendszeren keresztül folyamatosan kapják az irodában elkészített modelleket. Így bármilyen változás esetén is a munkaterületen dolgozó gépkezelőnek rövid időn belül rendelkezésére áll a frissített modell.

A munka során folyamatos segítséget nyújt a már említett online környezetben futó közös adatkörnyezet, amely kezeli az EOV koordináta-rendszert, a tengelyeket, modelleket, valamint a megépült állapot rögzítésére is alkalmas felülettel rendelkezik.

Több mint hét kilométernyi víz- és csatornavezeték épült

A projekt előkészítő szakaszában kiválasztották a földmunka, az infrastruktúraépítés és a kiegészítő feladatok elvégzésére az alvállalkozókat. Mielőtt a munkagépekkel felvonultak volna, kialakítottak egy depóterületet és ezután kezdték el az egykori szovjet laktanya területén a kivitelezéssel érintett részekről a fedőréteg eltávolítását.

 

 

Ezután a projekt további szakaszaiban kiépítették a 3,5 kilométernyi szennyvíz-, a csapadékvíz – és az ivóvízellátás vezetékrendszerét 3,6 kilométer hosszan. Megépültek a tározók és az átemelő akna és elvégezték az útépítéshez szükséges földmunkát és szegélyépítést.
Haraszti Zsombortól megtudtuk, hogy

két tározótó kivitelezéséhez, amelyek 0,4 illetve 0,2 hektáron terülnek el 25.538 m3 földmunka elvégzésére volt szükség.

Az építkezés során összességében 69 ezer köbméternyi föld megmozgatását végezték el. A kivitelezés során 11500 tonna aszfaltot és 7800 köbméter cementkötésű teherhordó réteget dolgoznak be a szakemberek.   

Sok dolga akadt a tűzszerészeknek az egykori laktanya területén

Haraszti Zsombor elmondta, hogy az egykori szovjet laktanyában a fejlesztésre kijelölt területen korábban kármentesítést hajtottak végre, valamint a lőszermentesítésre is sor került, ennek ellenére a közművezetékek nyomvonalának ásása során jelentős mennyiségű lőszert találtak, amit a tűzszerészek szakszerűen feltártak és elszállítottak.

A járművek és az adatok áramlásának útját is kiépítik

A projekt kivitelezése közeledik a befejezéshez. Jelenleg a távközlési létesítmények  és az ehhez szükséges 5,7 kilométeres optikai-kábelhálózat valamint 4590 méter nyomvonalon - 159 db lámpatesttel - a térvilágítás kialakításán dolgoznak, ezekkel egyidőben a szennyvíz és csapadékvízhálózat befejező munkafolyamatai is zajlanak. A projekt részeként több mint 5,8 kilométer aszfaltos utat építenek két körforgalmú csomóponttal. A tájépítészeti feladatok során füvesítik a területet, közel 420 örökzöld fát ültetnek el, valamint több mint hatezer tő évelő és talajtakaró növényt telepítenek az utak mentén és a leendő parkokban.

 

 

Párhuzamos munkavégzés

Haraszti Zsombor elmondta, a munkaterület adottságainak figyelembe vételével az alvállalkozók bevonásával úgy tervezték meg a kivitelezés folyamatát, hogy azt párhuzamosan tudják elvégezni. Így ezekben a hetekben egyidőben zajlanak az útépítési munkálatok a távközlés és a térvilágítás kiépítése.

A Science Parkban zajló kivitelezésnél össze kellett hangolni a folyamatokat a környéken zajló többi projekttel is: így például a közeli BYD gyár és a Rheinmetal építésével. A kivitelezés az ütemterv szerint halad, a körforgalmak, az aszfaltozás nyár végére készül el.

Mi épül?SzegedScience ParkColas Út Zrt.Délút Építő és Bányászati Kft.közművekSzegedi Tudományegyetem (SZTE)

Hírlevél

Hirdetés